2019. július 23.,
kedd, Lenke napja

Továbbra sem tudják kiemelni az elsüllyedt tengeralattjárót

Hír TV

2018. december 5., szerda 14:05

Még mindig nincs megoldás a tavaly elsüllyedt argentin tengeralattjáró kiemelésére. A dél-amerikai ország kormánya korábban közölte, hogy megfelelő felszerelés híján nem tudják a felszínre hozni a járművet.

A San Juan nevű hadi tengeralattjáró tavaly tűnt el negyvennégy fős legénységével együtt. A roncsot három hete találta meg egy amerikai cég, amelyet az argentin kormány szerződtetett le. A legénység hozzátartozói azóta követelik a roncs és így az áldozatok földi maradványainak kiemelését. Argentína védelmi minisztere kedden azonban kijelentette, képtelenek erre, nincs ugyanis megfelelő felszerelése az országnak, a roncs kiemeléséhez a tengerfenékről.

„Több helyen érdeklődtünk, tapasztalt szakértőket, tengerészeteket és hadseregeket kérdeztünk meg, de végül arra a következtetésre jutottunk, hogy technikailag nem lehetséges a hadi tengeralattjárót a felszínre hozni ilyen mélységből. Mindenesetre, a tudomány és a technológia napról napra változik e világban” – mondta Oscar Aguad.

Nem sokkal eltűnése előtt a San Juan elektronikai meghibásodást jelzett az akkumulátorokban. Ezt követően elvesztették a rádiókapcsolatot. A védelmi miniszter egy bizottság létrehozását kezdeményezte, amely kinyomozza a tengeralattjáró eltűnésének körülményeit, és az elsüllyedésének okát.