2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Továbbra sem mond le a csalással vádolt elnök

Továbbra sem mond le Evo Morales, Bolívia elnöke, akit az ellenék a választások csalásával vádol. Több városban ezért folytatódnak az erőszakos tüntetések, a lakosság és a rendőrök ismét összecsaptak az éjszaka folyamán. Elemzők attól tartanak, amennyiben a konfliktus nem csillapodik, a dél-amerikai országban könnyen a chileihez és az ecuadorihoz hasonló válság alakulhat ki.

  • Továbbra sem mond le a csalással vádolt elnök

Nem csitulnak az indulatok Bolíviában. A demonstráló lakosság ismét összecsapott a rendőrökkel. A tömeg azt követeli, hogy Evo Morales elnök távozzon az október 20-i választások vitatott kimenetele miatt. Az államfő azonban erre nem hajlandó.

"Testvéreim, emlékszem az 1978-as választásokra, amikor a diktátorok megsemmisítették azt. Most az ellenzék tesz javaslatot az október 20-i választások megsemmisítésére, amikor a bolíviai nép demokratikusan nyert"

- jelentette ki az elnök.

Eközben Morales hívei megakadályozták, hogy az ellenzék egyik vezetője kilépjen a La Paz-i repülőtérről. Luis Ferdinand Camachót, így a kormány visszareptette Santa Cruzba. A politikus Bolívia legnépesebb városában vezeti a kormánnyal szembeni tiltakozást, Morales lemondását követelve.

"Nem saját akarom miatt tértem vissza. Ez gyakorlatilag egy emberrablás volt a rendőrség és a katonaság részvételével. Nem önkéntesen vettem benne részt. Hazugsággal távolítottak el minket, azt állítva, hogy pár a repülőtérre belépő ember miatt nem vagyunk biztonságba és ezért átszállítanak minket egy másik városba. Állítólag a katonák egy utasítást kaptak"

- nyilatkozta felháborodva az ellenzék vezetője. 

Carlos Mesa, az ellenzék elnökjelöltje szerint a repülőtéren történtek csak tovább szítják az indulatokat az országban.

"Morales elnök már napok óta hangoztatja, hogy a nyugalomra törekszik, és javasolja a pártok leszerelését, hogy ezzel a szolidaritást és a rasszizmus ellenességet támogassa. Ezzel szemben a Szocialista Mozgalom híveinek segítségével ő maga váltja ki az erőszakot és a rasszista megosztottságot, ami eddig nem létezett Bolíviában"

- hangsúlyozta az ellenzéki Carlos Mesa, új választások kiírásával lehetne kivezetni az országot a válságból.

Evo Morales kérésére az Amerikai Államok Szervezete szakértőket küldött La Pazba a választási eredmények ellenőrzésére, akik állásfoglalásukat november közepére ígérték. A küldöttség vezetője azonban pénteken lemondott. Az 59 éves elnök, negyedszer indult az elnökválasztáson, amit az ország alkotmánya egy 2016-os népszavazást követően nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy joga van ismét az elnöki címért versenybe szállni.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!