2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Továbbra is lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

Hír TV

2020. szeptember 14., hétfő 12:21

Már 35-en vesztették életüket az Egyesült Államok nyugati partvidékén tomboló erdőtüzekben, több tucat ember pedig eltűnt. A hetek óta pusztító lángok már több mint 1 millió hektárnyi területet emésztettek fel. Szakértők szerint a következő napokban sem várható enyhülés.

Vöröses, sűrű füst lepi el Oregon állam valamennyi városát. A hetek óta tomboló erdőtüzek Kaliforniából már az Egyesült Államok egész nyugati partvidékére is átterjedtek. Több mint tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A menedékhelyeken a Vörös Kereszt mellett több más szervezet képviselői is segítenek az embereknek feldolgozni a traumát, amit a tűzvész miatt elszenvedtek.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés, sokakat elzártak a lángok a külvilágtól, és továbbra is a kimenekítésre várnak. A természeti csapásnak halálos áldozatai is vannak, több tucat embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A tűzvész teljes településeket égetett porig. Szakértők szerint összesen már több mint 1,3 millió hektárnyi terület vált a tűz martalékává. A lángok terjedésének megakadályozása érdekében ráadásul több nagy szolgáltató is lekapcsolta az áramot, ami lakosok ezreit érinti. A sűrű füst miatt pedig a levegő szennyezettségi szintje már napok óta az egészségre veszélyes tartományban van.

Több mit 10 ezer tűzoltó dolgozik nagy erőkkel az oltáson, körülbelül 100 különböző bozóttüzet igyekeznek megfékezni. Az időjárás azonban továbbra sem kedvez a műveleteknek. A szakértők a következő napokra több mint 60 km/órás széllökésekre számítanak a térségben.

Hír TV