2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Továbbra is ismeretlenek a lyoni késelés elkövetőjének indítékai

Kizárta egyelőre a terrortámadás lehetőségét az előző napi, egy halottat és nyolc sebesültet követelő lyoni késelés kapcsán vasárnap Nicolas Jacquet helyi főügyész, miután a nyomozók számára továbbra sem ismertek "a pszichotikus állapotban" lévő elkövető indítékai.

  • Továbbra is ismeretlenek a lyoni késelés elkövetőjének indítékai

"A lyoni ügyészég indít holnap bűnügyi eljárást, jóllehet szoros együttműködésben dolgozunk a nemzeti terrorelhárítási ügyészséggel" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a közép-franciaországi város vádhatóságának vezetője.

Az ügyész elmondta: a harminc év körüli afgán állampolgárságú támadó - akit a helyszínen előállítottak - "összefüggéstelenül és zavarosan" beszél, azt állítva, hogy "Istent sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot". Arról is beszélt a támadó a kihallgatásán, hogy bosszúból cselekedett, és egy férfit említett, akit felismerni vélt, és akivel korábban Angliában került összetűzésbe.

Az ideiglenes franciaországi tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérő jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt, amely során agyonszúrt egy 19 éves férfit és további nyolc embert megsebesített a Lyon melletti Villeurbanne buszpályaudvarán.

A sebesültek közül hatan már hazatérhettek, a két súlyosabb sebesültet még kórházban ápolják, de már nincsenek életveszélyben.

A tettest szombaton gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

A francia hatóságok továbbra is arra keresik a választ, hogy mik lehettek az elkövető indítékai.

"Egy afgán nemzetiségű férfiről lehet szó, aki két különböző személyazonosság és három különböző születési dátum alapján is ismert, 33, 31 vagy 27 éves" a lyoni ügyész szerint.

Először 2009-ben Olaszországból érkezett Franciaországba, ahonnan 2015-ben Németországba, majd egy évvel később Norvégiába ment, és 2016 júniusában visszatért Franciaországba, ahol 2020. január 31-ig érvényes, megújítható tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

A lyoni főügyész megerősítette, hogy a terrortámadás feltételezését kizárják a hatóságok a támadó személyisége miatt, valamint olyan elemek hiányában, amelyek alapján terrortámadásra lehetne következtetni.

Jóllehet a támadás egyik szemtanúja szerint az elkövető vallási utalásokat tett a támadás után, a nyomozás azt állapította meg, hogy nem radikális. A lakhelyén, egy lyoni menekültszállón végzett házkutatás során a nyomozók semmilyen radikális iszlamizmusra utaló jegyet nem találtak. Az elkövető nem szerepel a rendőrségnek azon adatbázisában sem, amelyben azokat tartják nyilván, akikről azt gyanítják, hogy radikális iszlamista tevékenységre hajlamosak, és korábban nem volt dolguk a hatóságokkal.

A járókelők által feltartóztatott ámokfutó kábítószer hatása alatt cselekedett és "nincsenek pontos emlékei" arról, amit tett, de a főügyész szerint "részben" elismerte a cselekményeket.

Az elkövető korábban nem állt pszichiátriai kezelés alatt, de a vasárnapi szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy "vallási témákhoz köthető paranoiás őrületekkel teli pszichotikus állapotban" van.

A késsel és grillnyárssal felszerelt támadó szombat délután véletlenszerűen támadt rá emberekre Lyon egyik elővárosa, Villeurbanne buszpályaudvarán, ahol járókelők tartóztatták fel és vették el tőle a fegyvereket.

Helyi politikusok szombaton és vasárnap is óvatosságra intettek mindenkit a támadás politikai célokra történő felhasználásától.

Az ellenzéki jobboldalról azonban több országos vezető politikus is reagált a történtekre.

"A bevándorlási politikánk naivitása és lazasága súlyosan fenyegeti a franciák biztonságát" - írta a Twitteren Marine Le Pen, a bevándolásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke.

"Elég volt az állítólagos őrültekkel szembeni jóindulatból, akik mégiscsak nagyon hasonlítanak a terroristákra. Franciaország hagyja csak az afgán igazságszolgáltatásra, hogy maga rendezze az állampolgára ügyét!" - fogalmazott Julien Aubert, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Normális, hogy folyamatban lévő büntetőügy vádlottja európai parlamenti képviselő lehet?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!