2018. február 21.,
szerda, Eleonóra napja

További megszorításokra kényszerülhet az ország

DA

2014. november 27., csütörtök 22:04

A nemzetközi hitelből életben tartott Görögországban a kormány további megszorításokra kényszerülhet. A mediterrán országot egy napra általános sztrájk bénította meg. A szakszervezetek a görög parlamentnek üzentek, amely decemberben kezdi a jövő évi költségvetés vitáját.

Csend volt a görög repülőtereken csütörtökön. Az országban 24 órára leállt a légi, a vízi és a vasúti közlekedés, zárva maradtak a közhivatalok, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látták el. Athén utcáin annál hangosabbak voltak a tüntetők. Az újabb megszorítások terve ellen tízezrek tiltakoztak. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint a kormány megbukott.


A görög kormány decemberben véglegesíti a jövő évi költségvetést. Bár a gazdaság hat év után kitört a recesszióból, Görögország még mindig nemzetközi hitelre szorul. Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró értékben kapott külföldi kölcsönt, a pénzért cserébe az állami kiadások csökkentését és az adók megemelését várta el az IMF. A megszorítások következményeként nőtt a munkanélküliség és a szegénység a mediterrán országban.

Forrás: Hír TV