2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Tovább mérgesedett Moszkva és Tbiliszi viszonya egy georgiai műsorvezető miatt

Tovább mérgesedett a viszony Oroszország és Georgia között kedden, miután előző nap a Rusztavi2 georgiai tévéadó műsorvezetője élő adásban, keresetlen szavakkal szidalmazta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és felmenőit, Moszkva pedig ennek nyomán komoly szankciókra készül.

  • Tovább mérgesedett Moszkva és Tbiliszi viszonya egy georgiai műsorvezető miatt

A tévéállomás műsorvezetője, Giorgi Gabunia több mint egy percig trágár szavakkal intette az orosz államfőt, illetve halott szüleit. Putyint "megszállónak" nevezte, hozzátéve, hogy az orosz elnök "rabszolgáinak" távozniuk kell Georgia területéről (ezzel az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziára és Dél-Oszétiátra utalt, amelyek kikiáltották függetlenségüket). Az élő közvetítésben elhangzott szidalmazások hatására a televízió épülete előtt tömeg gyűlt össze Gabunia azonnali elbocsátását követelve. Az adó akkor meg is szakította adását, és csak hétfő reggel sugárzott ismét.

Moszkva reagálása nem is késett. Dmitrij Peszkov orosz külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy ez a kirohanás méltatlan a georgiai néphez, és azt bizonyítja, hogy az ottani hatóságoknak nincs szándékukban fellépni a szélsőséges politikai erőkkel szemben. "Ezt a georgiai radikális erők újabb nyílt provokációjának tekintjük, amelynek az a célja, hogy aláaknázza az orosz-georgiai kapcsolatokat" - mondta a külügyi tárca vezetője.

Gabuniát éles bírálattal illette Szalome Zurabisvili köztársasági elnök, Mamuka Bahtadze miniszterelnök, valamint Irakli Kobakhidze, a parlament volt elnöke is. A politikusok elítélték a műsorvezető cselekedetét, gyűlöletkeltéssel vádolva őt. Maga a munkáltató sem hagyta annyiban alkalmazottja elvakult kirohanását, két hónapra felfüggesztette őt állásából azzal az indoklással, hogy durván megsértette a tévéadó szerkesztéspolitikai elveit és etikai normáit.

Moszkvában azonban dagad a botrány a történtek miatt: a parlament javaslatot készített elő a kormány számára, amelyben a honatyák indítványozzák a georgiai bor és ásványvíz importjának, valamint az Oroszországból Georgiába irányuló pénzátutalásoknak a befagyasztását.

Ez az incidens már csak "hab a tortán" az elmúlt hetek történéseihez képest. Éppen kedden lépett életbe Putyinnak az a rendelete, amelynek értelmében ideiglenesen megtiltotta az orosz légitársaságoknak, hogy utasokat szállítsanak Georgiába. Ezt már annak a következményeként tette, hogy Tbilisziben korábban a parlament épületénél erőszakos tüntetés tört ki, miután Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson. A georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését ő nyitotta meg a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a dél-kaukázusi országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!