2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Egyre több európai országban jelenik meg a koronavírus

Hétre emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma Németországban. Franciaország, Finnország, Svédország, Olaszország és Nagy-Britannia után pedig már Spanyolországban is megjelent a kór. A járvány miatt az Egyesült Államokban globális vészhelyzetet hirdettek. Peking 259 halottról és csaknem 12 ezer fertőzöttről tud. Péntektől felfüggesztik a Csungking-Budapest járatot.

  • Egyre több európai országban jelenik meg a koronavírus

Koronavírussal fertőzött betegeket látnak el egy kínai kórházban. A kórokozó egyre több áldozatot szed a távol-keleti országban.

Peking hivatalos adatai szerint 12 ezer fertőzöttje van a lázzal és tüdőgyulladással járó betegségnek, és több mint 250-en vesztették életüket.

Bár tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, sokan nem tesznek eleget a hatósági korlátozásoknak és mégis elutaznak a zárlat alatt álló területről, ami kedvez a kór terjedésének.

Drasztikusan emelkedik a betegek száma, Kína különleges státuszú városállamának, Hongkongnak a kormányzója mégsem hajlandó lezárni a települést.

Bár Hongkong ellenáll a társadalmi nyomásnak, és Peking elvárásának tesz eleget, más államok szigorú határozatokat hoztak.

A reptereken állandósultak az ellenőrzések, és több esetben szűrővizsgálatoknak vetik alá az embereket. A járvány miatt az Egyesült Államokban globális vészhelyzetet hirdettek, és az országba nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak.

Európában is egyre több helyről jelentenek fertőzéseket.

Németországban hétre emelkedett a betegek száma. Az összes esetet Bajorországból jelentették.

Franciaországban és Olaszországban szintén többeket kezelnek kórházban.

Finnország és Svédország után pedig már Spanyolországban is felütötte fejét a kór.

Nagy-Britanniában szintén vannak betegek. A szigetországban eddig két páciens szervezetében mutatták ki a vírust.

Peking a szükséges egészségügyi felszerelés behozatalának megkönnyítését kérte

Li Ko-csiang, a kínai államtanács elnöke szombaton arra kérte az Európai Uniót, könnyítse meg Kína számára az uniós tagországok által gyártott egészségügyi felszerelések sürgős beszerzését - közölték kínai kormányzati források. 

Ugyancsak szombaton a kínai külügyminisztérium bírálta Washingtont, mert az Egyesült Államok - amely pénteken egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt - korlátozta a kínai állampolgárok beutazását az országba.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta, ezzel a döntésével a Fehér Ház "rossz példát mutat", és az semmiképpen sem Washington jószándékát tükrözi.

Az Egyesült Államok  egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, Alex Azar pénteki sajtókonferenciáján jelentette be, hogy az országba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Hozzátette, hogy az intézkedések a vírus terjedésének megelőzését szolgálják.

A döntés alól kivételt jelentenek az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

Kim Dzsong Un együttérzését fejezte ki a kínai elnöknek

Táviratban fejezte ki együttérzését Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnöknek, a koronavírus áldozatai miatt - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombaton. 

A táviratban Kim leszögezte, biztos benne, hogy a Kínai Kommunista Párt, a kormány és a nép legyőzi a járványt.

A Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea nem sokkal korábban lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, megerősítette a kínai-észak-koreai határ védelmét, valamint bejelentette, hogy minden, Kínából érkező utast egy hónapra karanténba zárnak.

Péntektől felfüggesztik a Csungking-Budapest járatot 

Február 7. és március 27. között felfüggesztik a kínai Hainan Airlines Csungking-Budapest járatát - áll a Budapest Airport Facebook-oldalán. 

Azt írták, a döntést a légitársaság hozta meg.

Két fertőzöttről tudnak Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyságban két koronavírussal fertőzött személyről tudnak a hatóságok. Mindketten kínai állampolgárok, és Yorkban lettek betegek. A brit fővárosból tudosítónk, Zöldhegyi Katalin mondja el a legfrissebb híreket.

 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet

Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet - jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szóvivője szombaton a debreceni büntetés-végrehajtási intézet gyártóüzemében. 

Orosz Zoltán alezredes emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülésén elfogadott akciótervében a BVOP feladatául szabta, hogy készítse elő az egészségügyi védőfelszerelések gyártására történő átállást.

"A büntetés-végrehajtás (bv) az átállást végrehajtotta" - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a védőmaszkokat a bv gazdasági társaságai közül a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Text Kft. gyártja, amelynek a fő profilja ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek, munka és védőruhák gyártása.

A védőmaszkok gyártásához minden alapanyag rendelkezésre áll, a fogvatartottak hosszított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik, csomagolják a maszkokat, amelyből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem - részletezte Orosz Zoltán.

A szóvivő hangsúlyozta: a jelenleg is zajló gyártási folyamat eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most jelentős raktárkészlettel, több mint 320 ezer védőmaszkkal rendelkeznek. A maszkokat az ország több pontján kialakított raktárakban tárolják, ahonnan szükség esetén azonnal szállíthatják a felhasználókhoz. 

Moszkva vízumkényszert vezet be, Trudeau a kínaiak megbélyegzésétől óv

Moszkva, Montréal, 2020. február 1., szombat (MTI/AFP) - Oroszország vízumkényszert vezet be az országba idegenforgalmi célból beutazni vágyó kínai állampolgárokkal szemben, a munkavállalási vízumok kiadását pedig leállították a Kínából indult koronavírus-fertőzés miatt - jelentették be Moszkvában szombaton. 

Az orosz kormány honlapján ismertetett bejelentés szerint az intézkedés célja az ország biztonságának és az ott élők egészségének megóvása, valamint a koronavírus terjedésének megakadályozása.

Közben Justin Trudeau kormányfő Torontóban, a kínai holdújév alkalmából tartott rendezvényen arról beszélt, hogy Kanadának egy emberként kell szembenéznie a vírus jelentette kihívással, és nem szabad megbélyegezni az országban élő kínai közösséget.

"Országunkban nincs helye a rémhírek és a rettegés által szított diszkriminációnak" - szögezte le Justin Trudeau, miután a Kínából indult járvány miatt felerősödtek a kínaiakkal szembeni rasszista és kirekesztő megnyilvánulások Kanadában.

 

Orbán: Egy operatív törzs jött létre a koronavírussal kapcsolatban

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!