2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Törökország humanitárius légi folyosót létesítene

Megérkeztek Törökországba az első palesztin sebesültek a gázai övezetből, a repülőtéren a külügyminiszter fogadta őket. Ankara Izrael és a felek között közvetítő Egyiptom egyetértésével humanitárius légi folyosót létesítene Gáza és Törökország között a sebesültek kimenekítésére. Kairóban közben folytatódnak a félbeszakadt tárgyalások az izraeliek és a palesztinok között. Izrael a gázai övezet fegyvermentessé tételét, a Hamász pedig az évek óta tartó blokád feloldását követeli.

Izraeli és a palesztin Hamasz vasárnap éjjel beszüntette a támadásokat, miután sikerült megegyezni egy újabb 72 órás tűzszünetről Egyiptomban. „Az újabb megállapodás célja, hogy folytatni tudjuk a tárgyalásokat. Beleegyeztünk a fegyvernyugvásba, miután előzetesen Izrael is belegyezett, és megerősítették, hogy egy izraeli delegáció érkezik Kairóba. Mi a Hamaszban biztosak vagyunk abban, hogy a mostani tárgyalások az utolsó esélyt jelentik. Arra szólítunk fel, hogy szüntessék meg a megszállást, és ne szalasszák el ezt az esélyt” – mondta a szervezet szóvivője.

A Hamasz elsősorban Gáza nyolc éve tartó blokádjának feloldását kéri Izraeltől, ez ugyanis embertelen körülményeket teremt az övezetben. Az ENSZ menekültügyi hivatala szintén azt kérte a zsidó államtól, hogy hagyjon fel a blokáddal. Izrael erre egyelőre nem hajlandó, ehelyett Gáza teljes demilitarizálását követeli.

Izrael július elején indított hadjáratot a Gázai övezetben a Hamász rakétatámadásai miatt. A hadművelet során több mint 1900 palesztin halt meg, köztük több mint 400 gyermek és több mint 200 nő. A zsidó állam 66 embert veszített, 64 katonát és 2 civilt.

Eközben a török kormány megkezdte a segítségnyújtást a sebesült palesztinoknak, akiket repülőgéppel visz Törökországba. „Elkezdjük sebesült testvéreink Törökországba szállítását, ahol kórházakban fogják kezelni őket” – fogalmazott a miniszterelnök. A vasárnap elnökké választott Recep Tayyip Erdogan azon kevés vezetők egyike nemzetközi szinten, aki nyíltan kiáll a palesztinok mellett. Néhány hete egyenesen Hitler tetteihez hasonlította az izraeli hadsereg gázai támadását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!