2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Tornádók Európában, monszun és tájfun Ázsiában

Hír TV

2019. augusztus 11., vasárnap 07:03

Tornádók pusztítottak Hollandiában és Luxemburgban is. A nagyhercegségben 14-en sérültek meg, közülük 2 ember állapota súlyos. Indiában, Mianmarban és Kínában több százan vesztették életüket az áradások, az esőzések és a sárlavinák következtében. A világ legnépesebb országát minden idők harmadik legerősebb tájfunja érte el.

Luxemburgban a viharos szél háztetőket és autókat rongált meg, valamint fákat csavart ki. Egyes helyeken pedig a víz elöntötte az utakat.

Orkán söpört végig Amszterdamon is. A holland nagyvárosban azonban csak kisebb károk keletkeztek.

Indiában a hatóságok 100 ezreket telepítettek ki. A munkálatokba a hadsereg tagjai is bekapcsolódtak. A bajba jutott emberek befogadására ideiglenes szállásokat nyitottak meg.

Mintegy 20 helyről földcsuszamlásokat jelentettek. Két kisebb településre is föld zúdult a hegyekből, amelyek következtében többen eltűntek. Az Indiával szomszédos Mianmarban is özönvízszerű esőt hozott a monszun. Az ország délkeleti részén több mint 30 halottat követelt egy sárlavina.

Kína keleti részét sem kímélte a természet. Az ázsiai országban több tucat halálos áldozatot követelt a Lekima tájfun. A szél százával döntötte romba a házakat, fákat csavart ki gyökerestől és megrongálta a villanyvezetékeket. Az óránkénti 190 kilométeres széllökések miatt 100 millióan maradtak áram nélkül, de sok helyen szünetel az ivóvízellátás is.

 

Hír TV