2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Tömegmészárlások az Egyesült Államokban

2019. augusztus 5., hétfő 16:19

Az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak pedig véget kell vetni - jelentette ki az amerikai elnök a hétvégi mészárlások után. A Texas állambeli El Pasóban (El Pászó) szombaton egy fegyveres 20 embert lőtt agyon, 24-et pedig megsebesített. Az ohiói Daytonban 9 embert ölt meg egy másik ámokfutó, és 26-ot megsebesített. Chicagóban 5-en vesztették életüket több lövöldözésben, 42-en kerültek kórházba.

Fekete hétvégeként vonul az amerikai történelembe a múlt szombat és vasárnap. Két lövöldözésben 29 embert öltek meg Daytonban és El Pasóban. Chicagóban pedig 5-en vesztették életüket több utcai leszámolásban. A Mexikóval határos városban, El Pasóban egy zsúfolt bevásárlóközpontban nyitott tüzet egy ámokfutó szombaton. A 21 éves gyanúsított a feltételezések szerint korábban az interneten közzétett egy dokumentumot, amelyben a támadást a latin-amerikaiak texasi inváziójára adott válaszlépésnek nevezi.

 Az ohiói Daytonban vasárnap egy bárban rendezett vérfürdőt egy férfi, akit a rendőrök agyonlőttek. Chicagóból 5 helyszínről jelentettek lövöldözést szintén vasárnap. Donald Trump elnök szerint nincs olyan ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek meggyilkolását. Szavai szerint az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak pedig véget kell vetni.

"Mindenekelőtt szeretném kifejezni együttérzésemet az elhunytak hozzátartózóinak. Fogadja minden érintett személy részvétemet. Hihetetlen események történtek, amelyek elszomorítanak bennünket. Köszönettel tartozom a rendőrség munkatársainak, akik gyorsan és hatékonyan cselekedtek. Gratulálok nekik, ha ők nincsenek a helyzet magaslatán több áldozata lehetett volna a vérengzéseknek" - közölte az elnök. 

A brutális akciókat követően az Egyesült Államokban politikai nyilatkozatháború vette kezdetét. A demokraták a kormányzó republikánusokat tették felelőssé a vérengzésekért.

"Nézzék meg az elnök urat. Személyében egy olyan ember viseli a legmagasabb hivatalt az országban, aki az első hivatalos beszédében a mexikói bevándorlókat erőszaktevőnek és bűnözőnek nevezte. Ő az, aki az országunk felé tartó karavánokra és menedékkérőkre állatokként és fertőzésként hivatkozott" - nyilatkozta a demokrata elnök-aspiráns.

A tömeggyilkosságok nyomán az Egyesült Államokban újra felerősödtek azok a hangok, amelyek a fegyvertartási szabályok szigorítását követelik. Hivatalos források megerősítették, hogy a Daytonban lövöldöző férfi legálisan vásárolta félautomata fegyverét.

HírTV