2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Tömeges migráció az amerikai kontinensen is

Quito szerint százezrek érkeztek illegálisan az országba Venezuelából az elmúlt másfél évben. Eközben az Egyesült Államok arra készül, hogy határozatlan ideig fogva tartja azokat a fiatalkorú menekülteket, akiknek ügyét ki kell vizsgálni.

  • Tömeges migráció az amerikai kontinensen is

Venezuelából elvándorolt migránsok gyűltek össze a kolumbiai Ipiales-ben. A város az egyik legforgalmasabb átkelő Ecuadorba, a rendőrség azonban lezárta a határt a gyalogos- és autóforgalom előtt is.

Quito a bevándorlási nyomás miatt döntött úgy, hogy szigorúbb intézkedéseket vezet be. A dél-amerikai állam szerint 85 ezer menedékkérő érkezett az elmúlt egy hónapban az országba.

A menekültek élőláncot alkottak, úgy néztek farkasszemet a hatóságokkal, miközben hangosan fütyültek és szitkozódtak.

"Csak ma 5 ember halt meg, mert a jobb élet reményében elhagyta hazáját, és Ecuadorba akart menedéket kérni. A kimerültség és az éhezés miatt azonban nem tudta folytatni útját, és életét vesztette. Hol van az empátia? Hol van a Vörös Kereszt, miért nincsenek orvosok? És miért katonák állnak azon a helyen, ahol szigor helyett segítségre lenne szükség"

- tette fel a költői kérdést a bevándorlók szószólója.

A Venezuelát sújtó válság miatt sokan már nem a szomszédos Brazíliába és Kolumbiába próbálnak eljutni, hanem Ecuadorba.

Becslések szerint jelenleg 350 ezer venezuelai tartózkodik az országban, de év végére akár félmillióan is lehetnek.

A dél-és közép-amerikai államokat elhagyó emberek közül sokan észak felé veszik az irányt, és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba próbálnak eljutni.

A washingtoni szigor miatt azonban a migránsok többségének esélye sincs belépni az ország területére. Akiknek sikerült, azok után nagy erőkkel nyomoznak a hatóságok. Felkutatják őket és vizsgálatot folytatnak ellenük, és sokszor ki is toloncolják őket. Ez alól a 18 éven aluli személyek sem kivételek.

A demokraták szerint a szigor nem csak túlzott, de törvénytelen is. Ezért 19 tagállam és a szövetségi főváros is pert indított a Trump-kabinet ellen, hogy ne engedélyezzék a fiatalkorú menekültek határozatlan idejű fogva tartását.

Kalifornia főügyésze szerint az intézkedés kockára teszi a gyerekek biztonságát és jólétét.

A belbiztonsági tárca a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezni fogja az illegálisan érkezett menekült gyerekek korlátlan ideg való fogva tartását a befogadó központokban.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!