2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Tömegesen özönlenek a határra a migránsok Törökországban

Tömegesen özönlenek a migránsok a török-görög határra, miután a török elnök bejelentette, hogy szabad utat enged az Európai Unióba készülő migránsoknak. Recep Tayyip Erdogan lépésével a szíriai politikájához akar támogatást kizsarolni az Európai Uniótól. A görög és a bolgár kormány is csapaterősítést vezényelt a török határra.

  • Tömegesen özönlenek a határra a migránsok Törökországban

Háborús állapotok uralkodnak a török-görög határon. A menekülteket több méter hosszú szögesdrót kerítéssel és könnygázzal próbálják visszatartani. A görög rendőrség szerint az illegális bevándorlók Törökországban gyártott vegyi anyagokkal és könnygázzal válaszoltak, ami ismét azt mutatja, hogy vélhetően szervezett határátlépési kísérletről van szó. Mintegy tizennyolcezer migráns kelt át péntek óta a török határon, hogy az Európai Unió felé induljon, miután a török hatóságok megnyitották előttük az utat.

Akik nem a szárazföldön azok gumicsónakokkal a tengeren próbálkoznak átjutni a kontinensre. A nyomás egyre nő az unió déli határán. A török kormány szerint azonban nem ellensége lépésről van szó, hanem a szír hadsereg Idlíbi offenzívája miatt újabb menekülő százezreket már nem bírja el az ország.

A török elnökkel még Orbán Viktor miniszterelnök is egyeztetett telefonon, de Recep Tayyip Erdogan nem akarta megmásítani döntését.

"Kinyitottuk a kapukat és ma reggelre úgy 18 ezer migráns kelt át a határon, akik száma a mai nap folyamán elérheti a 25 vagy a 30 ezret is. Nem fogjuk lezárni a határt az elkövetkező időszakban"

- közölte a török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombat délelőtt.

A határnyitás hírére azonnal megindult az áradat a görög és bolgár határra. A török hatóságok előzékenyen, még autóbuszokat is biztosítottak az Isztambulban gyülekező migránsok számára.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Twitter-üzenetében azt írta: kormánya nem fogja eltűrni az illegális határátlépéseket. Hangsúlyozta azt is, hogy Görögország nem felelős a tragikus szíriai eseményekért, ezért nem fogja viselni mások döntéseinek következményeit.

A kormányfő csapaterősítést vezényelt a határra, amelyet a határőrök mellett rendőrök és katonák is védenek. A feltorlódott tömeget a görög oldalról kilőtt könnygázgránátok is csak egy időre tartóztatták fel.

Sokan letáboroztak a határ túloldalán remélve, hogy nemsokára beléphetnek az unió területére. A görög kormányszóvivő elmondta: péntek óta közel 4000 esetben akadályozták meg, hogy a menekültek görög földre léphessenek, 66 embert őrizetbe vettek.

Már 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint családok és kisgyerekek is vannak a várakozó tömegben.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint vasárnap reggel is folyamatosan érkeznek az emberek - szíriaiak, afgánok, irakiak - gyalogosan a görög határnál fekvő törökországi pazarkulei átkelőhöz.

A görög védelmi miniszter helyettese a Szkai görög hírtelevíziónak elmondta: szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre a 200 kilométer hosszú görög-török határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet.

"Szilárdan védelmezzük Görögország és Európa határait" - mondta a miniszterhelyettes.

A görög rendőrség közlése szerint vasárnap reggel több mint 500 illegális bevándorló érte el a görögországi Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket.

Előzőleg, még péntek reggel és szombat reggel között mintegy 180 migráns érte el Leszbosz és Számosz szigeteket az erős szél ellenére is.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy pénteken megnyitották előttük a határt.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket.

A bevándorlás pártján áll Demszky Gábor

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!