2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Több település is víz alá került

Áradás pusztít Ausztrália északkeleti részén, a monszun időszakban megszokott csapadékmennyiség mintegy hússzorosa esett egy hét alatt, több település is víz alá került. Az előrejelzések szerint a viharok és az esőzések még napokig eltartanak.

  • Több település is víz alá került

Egy héten belül annyi eső esett Ausztráliában, mint máskor egy év alatt. Az ország északkeleti részén egy méterrel megemelkedett a megszokott vízszint a térségben, a folyók kiáradtak, hatalmas kiterjedésű területek kerültek víz alá.

A helyzetet hétfőn súlyosbította, hogy Townsville kikötőváros közelében egy gát víztározója megtelt, a gátszakadás elkerülése miatt a hatóságok megnyitották a kapuit, hogy a szabályozott vízáradat kisebb pusztítást okozzon. Emiatt több mint ezer helyi lakost kellett azonnal kitelepíteni.

„A gát vízszintje stabilizálódott, de mivel újabb esőzések várhatók, a dolgok ismét rosszabbra fordulhatnak. Tegnap egy vészhelyzet volt, de sikerült úrrá lennünk rajta” – mondta Jenny Hill, Townsville polgármestere.

A térséget katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, már a hadsereget is mozgósították, hogy megvédjék a veszélybe került településeket. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy az árvízhelyzet romlása esetén igyekezzenek magasabban fekvő területekre húzódni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az áradás a közeli mocsarakból krokodilokat mosott be a településekre.

„Ahogy tudjuk, a területen komoly esőzések vannak. Ez a monszun időjárás nem akar lehúzódni, a következő napokban is ilyen esős marad az idő. Szélviharok és spontán áradások is várhatók, így ha valakinek nem életbevágó, most inkább ne közlekedjen az utakon” – mondta Annastacia Palaszczuk, Queensland állam miniszterelnöke.

Townsville Ausztrália északi részének egyik legfontosabb kikötője. A természetes és a gátnyitással a mesterséges ár közel 20 ezer ház elárasztásával fenyeget, az anyagi károk tetemesek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Álhír, hogy a balodali tüntetők megtelítették a Kossuth teret

Álhír, hogy a balodali tüntetők megtelítették a Kossuth teret

A baloldali ellenzéki pártok - az LMP kivételével - vasárnap délután a budapesti Kossuth téren gyűltek össze. A közös államfőválasztás elérésére hivatott rendezvényen természetesen a baloldali sajtó is képviseltette magát, és arról számolt be, hogy milyen nagy volt az érdeklődés az esemény iránt, azonban a valóság ennél jóval másbb képet fest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Irányított légitámadást indított Donyeck régiója ellen Oroszország. A támadásban megrongálódott egy pályaudvar és a környező lakóházak. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az előrenyomulást.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!