2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Több százezer eurót igényelhettek jogosulatlanul a berlini tartományi kormány járványügyi alapjából

Több tucat esetben igényelhettek jogosulatlanul támogatást a koronavírus-járvány miatt szorult helyzetbe került egyéni vállalkozók és kisvállalatok megsegítésére felállított tartományi alapból Berlinben, a kár százezer eurós nagyságrendű lehet, és a német főváros ügyészségének gyanúja szerint az iszlám vallás egy radikális irányzata, a szalafizmus követőihez is juthatott a pénzből.

  • Több százezer eurót igényelhettek jogosulatlanul a berlini tartományi kormány járványügyi alapjából

Csütörtökön Berlinben száz rendőr részvételével házkutatást tartottak több helyszínen a tartományi fejlesztési bank (IBB) támogatási alapjával kapcsolatos visszaélés gyanúja miatt szalafista körökhöz sorolt személyek ellen. Az ügyben két embert gyanúsítanak, a 47 éves férfi és élettársa kisvállalkozói tevékenységükre hivatkozva 18 ezer euró (6,5 millió forint) támogatást kértek, holott kizárólag szociális segélyből élnek.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a férfit egy már betiltott mecset közösségének meghatározó tagjaként ismeri a rendőrség. A közösséghez tartozott a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi piacon történt merénylet elkövetője, Anis Amri is.

A berlini főügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják, hogy az IBB-től igényelt pénzt szalafista körök tevékenységének finanszírozására szánták-e.

Az országszerte hozzávetőleg tízezer hívőt összefogó irányzatra kiemelt figyelmet fordítanak a német biztonsági szervek, mert a tapasztalataik szerint ugyan nem minden szalafista dzsihadista, de majdnem minden iszlamista terrorista a szalafista irányzat követője vagy a szalafista szubkultúrában radikalizálódott.

Az IBB eddig 207 ezer kérelmet dolgozott fel és nagyjából 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást fizetett ki egyéni vállalkozóknak és legfeljebb öt embert foglalkoztató cégeknek. Az átlagos támogatási összeg 8502 euró.

A járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, március közepén elindított támogatási programban sokáig a segítség gyors célba juttatása volt a legfőbb szempont, ezért a kérelmeket nem vették alapos előzetes ellenőrzés alá. Időközben megszüntették a kérelmek online benyújtásának lehetőségét és szúrópróbaszerű vizsgálatokat kezdtek. Megállapították, hogy legkevesebb 45 esetben történhetett visszaélés, a kár elérheti a 700 ezer eurót.

Az eddigi legsúlyosabb esetben a gyanúsítottak - egy 31 éves férfi és felesége - 80 ezer eurót igényeltek, és 35 ezret meg is kaptak, mire a hatóságok gyanút fogtak. Hasonló visszaélések más tartományokban is történtek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!