2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Több nagy szervezet is elismerte, hogy növekvő tendenciát mutat a migráció

Hír TV

2019. szeptember 18., szerda 19:16

Több mint 400 illegális bevándorlót tartóztattak fel a török hatóságok az Égei-tengeren. A menekültek a görög szigetekre próbáltak eljutni. Ankara tájékoztatása szerint az idei migrációs hullám erősebb, mint a tavalyi. A Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet eközben arról számolt be, hogy egyre több menedék-kérelmet adnak be Franciaországban és Spanyolországban.

Tömegével indulnak Törökország keleti részéről a görög szigetek irányába az illegális bevándorlók. A hatóságok naponta tucatjával tartóztatják fel azokat, akik a nyílt vízen próbálják elérni az égei-tengeri szigeteket.

A parti őrség tagjai a hét közepén 400 embert fordítottak vissza a kis-ázsiai állam felé. A migránsok 11 gumicsónakkal próbálták elérni Európa délkeleti részét.

Ankara tájékoztatása szerint idén jóval több menedékkérőt tartóztattak fel, mint a tavaly ilyenkor.

A német külügyminiszter aggodalmának adott hangot. Heiko Maas szerint az Európai Unió és Törökország által 2016-ban kötött migrációs paktumban foglaltak csak részben teljesülnek.

A nyílt vízi migráció minden mediterrán uniós államot érint. Olaszországban újabb illegális bevándorlók kötöttek ki. A szicíliai Agrigento városának közelében egy strandon 20 fiatal férfi ért partot, akik azonnal szétszéledtek. Később többeket őrizetbe vett a rendőrség, de sokakat még keresnek. Nem hivatalos források szerint a menekültek Tunéziából indultak útnak.

Az ENSZ után a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet is sokkoló adatokat közölt. Legfrissebb jelentésükben azt írták, hogy egyre többen kértek menedékjogot az elmúlt hónapokban Franciaországban és a Spanyolországban. Vagyis a bevándorlás nem csak kontroll nélküli és folyamatos, hanem emelkedő tendenciát is mutat.

Hír TV