2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Külföld

Több mint tizenöt év börtönre ítélt a szlovén bíróság négy embercsempészt

A szlovén bíróság nem jogerősen, összesen több mint tizenöt év börtönre ítélt négy koperi férfit embercsempészetért - közölte a Primorske Novice című szlovén regionális napilap hétfőn.

  • Több mint tizenöt év börtönre ítélt a szlovén bíróság négy embercsempészt

A szlovén állampolgárok - akik közül kettő ártatlannak vallotta magát a bírósági tárgyaláson - 2018 februárjától májusig Horvátországból Szlovéniába csempésztek migránsokat az ország déli részén, Ilirksa Bistirica és az isztriai Mlini körzetében - írta a lap.

Az embercsempész-hálózatban többen vettek részt. Egy részük Zágrábban toborozta a migránsokat, akiket elszállítottak a horvát-szlovén határra, ahol útmutatót kaptak, hogyan keljenek át gyalog a határon. Az elítéltek közül ketten megszervezték a továbbszállításukat, ketten pedig végrehajtották - fogalmazott a lap.

Két vádlott, egy 29 és egy 28 éves férfi beismerte bűnösségét, az előbbit másfél, a másikat 8 és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A előbbi 1200 óra közmunkával kiválthatja a börtönt, utóbbi pedig azért kapott súlyosabb büntetést, mert balesetet is okozott, és elmenekült a helyszínről. A magát ártatlannak valló két másik vádlottra három, valamint három és fél év börtönbüntetést rótt ki a bíróság, továbbá 1000 és 2000 euró pénzbírságot.

Bostjan Poklukar belügyminiszter júliusban a sajtónak arról beszélt, hogy Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás. A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt. Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át a migránsokat - mondta a tárcavezető.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása miatt a menedékkérők alternatív útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!