2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több mint hét százalékkal nőtt a Franciaországban benyújtott menedékkérelmek száma

Franciaországban tavaly az előző évhez képest 7,3 százalékkal többen, összesen 132 614 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, és ezzel párhuzamosan 19 százalékkal nőtt a kiutasítások aránya - közölte kedden a francia belügyminisztérium.

  • Több mint hét százalékkal nőtt a Franciaországban benyújtott menedékkérelmek száma

A francia menekültügyi hivatal, az OFPRA 2018-ban 22 százalékos emelkedést regisztrált, ehhez képest csökkenő tendenciát mutatott tavaly az emelkedés, de a 2015-ös menekülthullám kezdete óta - amely előtt évente mintegy 80 ezer kérelmet regisztráltak - a menedékkérelmek száma újabb rekordot döntött.

A francia belügyi tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben "jelentősen csökkent az Európába érkező illegális bevándorlók száma", Franciaországban a "másodlagos mozgások" miatt nő a menedékkérők száma.

A francia emelkedés mindenekelőtt annak tudható be, hogy olyan bevándorlók nyújtanak be menedékkérelmet Franciaországban, akiknek eredetileg nem Franciaország volt a célországuk, de ahova indultak, ott nem kapták meg a menekültstátuszt, ezért átjöttek Franciaországba.

A menedékkérők több mint egyharmadát már regisztrálták más európai uniós országban.

A legtöbb menedékkérő tavaly Afganisztánból (9163) és Guineából (6027) érkezett. Harmadik és negyedik helyen európai uniós csatlakozásra váró, biztonságos országok állnak: Georgia (5780) és Albánia (5599), amit a francia belügyi tárca "anomáliának" tart. Ez utóbbi két országból érkező menedékkérőket a francia hatóságok gyakran vádolják visszaélésekkel.

Tavaly egyébként jelentősen, 9,5 százalékkal nőtt azon emberek száma, akik megkapták a menekültstátuszt Franciaországban: 2019-en 36 512-et, míg 2018-ban csak 33 330 kérelmet fogadtak el a francia hatóságok. Az elutasított menedékkérők kiutasításai is növekedtek 19 százalékkal: tavaly 23 746 illegális bevándorlót toloncoltak ki.

A francia kormány idén nem tervez új menekültszállásokat nyitni, miután több mint 100 ezer férőhely áll rendelkezésre.

Jóllehet a rendelkezésre álló befogadóhelyek száma 2015 óta megduplázódott, a csaknem 150 ezer menedékkérő felének nem tudnak a hatóságok szállást biztosítani, emiatt a nagyvárosok peremvidéken rendszeresen kialakulnak olyan migránstáborok, amelyeket hosszabb-rövidebb ideig eltűrnek a hatóságok.

A Le Monde című napilap összesítése szerint Párizs északi részein továbbra is 1200 és 2300 közé azon bevándorlók száma, akik sátrakban és az utak mentén összeeszkábált kunyhókban húzzák meg magukat, pedig szinte valamennyien benyújtották a menedékkérelmüket. A belügyminisztérium a szálláshelyek felszabadítása érdekében fel kívánja gyorsítani a menedékkérelmi eljárást, ennek érdekében az OFPRA a tervezett kétszáz helyett idén ezer új munkatárs felvételét hirdette meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!