2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Több mint egy hónapra szünetel a brit parlament ülésezése

2019. szeptember 10., kedd 08:34

A brit parlament ma hajnalban másodszor is elutasította az előrehozott parlamenti választásokra beterjesztett miniszterelnöki indítványt. Boris Johnson kormányfő a szavazás után ismét világossá tette, hogy nem hajlandó újabb halasztást kérni a kilépésre az Európai Uniótól. A Brexit ügyében ezzel teljes patthelyzet alakult ki. Ráadásul mától öt héten át nem ül össze a brit parlament.

Készüljünk fel a Brexitre – ez olvasható azon a kivetítőn, amelyet a brit kormány állított fel Londonban. Boris Johnson kormánya mától a parlamenttel együtt több mint egy hónapra visszavonul. A szünet előtti utolsó nap azonban izgalmasan telt a brit politikában.

A királynő jóváhagyta azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely kötelezi a kabinetet arra, hogy kérje Brüsszeltől a Brexit határidejének elhalasztását január 31-ig. Pesze csak akkor, ha október 19-ig nem sikerül új megállapodásra jutni az Európai Unióval. A Downing Street megerősítette, hogy nem kívánja megszegni az új törvényt, de keresik a jogi kiskapukat. Boris Johnson ugyanis kitart amellett, hogy október végén mindenképp kivezeti országát az Unióból.
A brit alsóház elnöke ezt követően bejelentette lemondását pozíciójáról.

"Szeretnék az alsóház előtt egy személyes bejelentést is tenni. A 2017-es választásokkor megígértem a családomnak, hogy az lesz az utolsó. Ezt az ígéretemet szeretném betartani."

- mondta a házelnök, majd hozzátette, legkésőbb október végén elhagyja pozícióját. John Bercow 10 évig volt a brit parlament elnöke. A képviselők állva tapsolták meg munkáját.

A parlament ezután több kérdésről is vitázott. A képviselők megszavazták azt az indítványt, amely kötelezi a kabinetet, hogy hozzon nyilvánosságra minden dokumentumot, ami az új miniszterelnök hivatalba lépése óta született az esetleges megállapodás nélküli Breixtről, illetve a parlamenti szünet elrendeléséről. Késő este pedig arról voksoltak a törvényhozók, hogy tartsanak-e október 15-én előrehozott választásokat Nagy-Britanniában.

Akárcsak a múlt héten, ezúttal is elutasították Boris Johnson előterjesztését, azaz október 25-én nem lesz előrehozott választás. A kormányfőnek az alsóházban 434 voksra lett volna szüksége, de csak 293-an szavaztak az indítvány mellett.

A kormány továbbra is egy új megállapodást akar. Október 17-én a kulcsfontosságú brüsszeli uniós csúcson veszek részt. Nem számít, hogy mennyire kötik meg Önök a kezemet, mindent megteszek egy nemzetem érdekét szolgáló új megállapodás megkötése érdekében

- közölte Boris Johnson a szavazás után. A kormányfő azt is közölte a képviselőkkel, hogy a választók elől nem bújhatnak el a képviselők, a nép pedig hamarosan ítéletet mond felettük, azaz választáson zavarja el őket.

HírTV