2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Több katonát is megöltek dzsihadisták Burkina Fasóban

Legkevesebb 19 Burkina Fasó-i katona vesztette életét az ország északi részén dzsihadisták támadásában - közölte szerdán két biztonsági forrás.

  • Több katonát is megöltek dzsihadisták Burkina Fasóban

A hétfőn történt incidens során szélsőségesek rohamozták meg a kormányerők egyik támaszpontját az Oudalan tartományban található Tin-Akoff településen. Úgy tudni, több katonát még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Egy helyi tanácstag a tartományi székhelyen, Gorom-Goromban telefonon nyilatkozva arról számolt be, hogy civilek százai menekültek el hétfő óta Tin-Akoff térségéből. Mint mondta, a menekülők szerint a támadók felperzselték otthonaikat, és válogatás nélkül lövöldöztek civilekre, köztük nőkre, gyerekekre és idősekre. Hozzátette: számos elégett holttestet is láttak.

Kevesebb mint egy héten belül ez már a második véres támadás volt a hadsereg ellen. Alig száz kilométerre Tin-Akofftól pénteken 51 katonát öltek meg iszlamisták.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban.

Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!