2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Több iszlám ország elítélte Trump döntését

Több muszlim ország elítélte Donald Trump nyilatkozatát, amellyel Washington hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A terület nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd később egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését, amellyel csaknem magához csatolta a területet. Ezt az ENSZ azóta sem fogadta el.

  • Több iszlám ország elítélte Trump döntését

Hétfőn este az amerikai elnök a Fehér Házban az izraeli kormányfő előtt írta alá azt az elnöki rendeletet, amely elismeri a zsidó állam fennhatóságát a Golán-fennsíkon. Ezzel Jeruzsálem izraeli fővárosként történt elismerése után újabb, külpolitikai ígéretét teljesítette Donald Trump.

„Az iráni és a dél-szíriai terrorista csoportok, mint például a Hezbollah, a Golán-fennsíkot Izrael elleni támadásokra használják. Minden jövőbeli békeegyezménynek el kell ismernie Izrael jogát arra, hogy megvédje magát Szíria, Irán és más regionális fenyegetések ellenében” – mondta az amerikai elnök.

Az elnöki döntést az izraeli kormányfő is méltatta. „Elnök úr. Az évek során Izraelnek sok barátja volt már az Ovális irodában, de önhöz fogható egy sem volt” – mondta Benjamin Netanjahu.

A legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság ülésén beszédet mondott volna az izraeli kormányfő, de végül lerövidítette a tervezett programot, és hazautazott. A rendezvényen az amerikai külügyminiszter méltatta a Golán elismerését.

„Nagy megtiszteltetés volt izraeli területeken lenni és Netanjahu kormányfővel együtt ünnepelni azt a pillanatot, amikor Trump elnök Izrael részeként ismerte el a Golán-fennsíkot. Trump elnök, Netanjahu miniszterelnök társaságában aláírta az erről szóló rendeletet. Ez a határozat megerősíti Izrael fennhatóságát a Golán felett” – mondta Mike Pompeo.

A terület lakói gazdasági fellendülésre számítanak a döntés után. „Kétségtelen, hogy ez a döntés nagyon jelentős jólétet hoz majd a területnek. Folyamatos növekedést láttunk az elmúlt 5 évben, évtizedben” – mondta egy önkormányzati vezető.

A stratégiailag kulcsfontosságú területek túloldalán fekvő Szíria szerint az amerikai lépés durván megsértette a nemzetközi jogot.

„Úgy tűnik, Trump elnök megsérti nemzetközi szervezetek és határozatok legitimitását. Átgondolatlan döntéseivel szembe megy a nemzetközi közösségnek, hogy teljesíthesse választási ígéreteit, amelyek a világ előtt nem állnak meg” – mondta egy szíriai nemzetközi jogász.

A Golán-fennsíkot Izrael a 1967-es 6 napos háborúban foglalta el, 1981-ben pedig bekebelezte. Ez utóbbi lépést az ENSZ nem ismerte el. Ahogy Trump mostani döntését sem. A nemzetközi szervezet szerint a Golán-fennsík jogállása nem változott, mivel azt a Biztonsági Tanács döntései határozzák meg.

Tiltakoznak a döntés ellen

Elfogadhatatlan az amerikai lépés Törökország és az Arab Liga főtitkára számára is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a döntés akadályozza a szíriai válság és az egész közel-keleti helyzet megoldását.

Rijád mély sajnálatát fejezte ki, és elutasította a nyilatkozatot. Leszögezte, hogy továbbra is a Golán-fennsíkra vonatkozó ENSZ-határozatokat tekinti érvényesnek. A Washingtonnal szövetséges szaúdi kormány nyilatkozatát több szaúdi újság is címlapján közölte.

A bahreini külügyminisztérium kedden Twitter-oldalán fejezte ki sajnálatát a washingtoni lépés miatt. A közlemény hozzáteszi: Manáma álláspontja nem változott, a Golán-fennsíkot az 1967-es hatnapos háború óta izraeli megszállás alatt lévő területnek tekinti, „ahogy azt a nemzetközi határozatok is megerősítik”.

A szíriai külügyi szóvivő szerint a döntés „durva támadás Szíria szuverenitása ellen”, és Trumpnak nincs semmiféle jogköre a megszállás legitimálására. Naszr al-Haríri, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció főtárgyalója hasonlóan nyilatkozott, mondván, az amerikai elnök döntése még több erőszakhoz vezet, és káros hatásai lesznek a térség stabilitására nézve is.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter mikroblog-bejegyzésében kiemelte, országa álláspontja szilárd: a Golán-fennsíkot elfoglalt szíriai területnek tekinti, Izrael jelenlétét pedig jogsértőnek tartja.

A kuvaiti külügyminisztérium is csatlakozott az elítélő nyilatkozatokhoz, sajnálatát fejezve ki a washingtoni döntés miatt.

Az indonéziai külügyminisztérium szintén tiltakozott a lépés ellen, amely szerinte nem hat építően a térség stabilitására.

Haszan Róháni iráni elnök az IRNA iráni állami hírügynökség által idézett nyilatkozatában nemzetközi jogba ütközőnek nevezte a washingtoni lépést: „Elképzelhetetlen, hogy valaki Amerikában egy ország földjét egy másik, megszálló országnak adja csak úgy, nemzetközi határozatok és jogszabályok ellenében. Ez példa nélküli az évszázadban” – idézi az elnök szavait az IRNA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!