2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

"Ha a kormány ostoba, nincs szükség az oktatásra"

Lisszabonban több ezer tanár tüntetett a fizetésük csökkentése ellen. A portugál kormány idén 4 millió eurót von el az állami alkalmazottaktól, ami elsősorban a közoktatásban dolgozókat érinti. Az intézkedés a kormány megszorító programjának a része, amelyet a nemzetközi hitelért cserébe vállalt. A kabinet a hiánycsökkentés érdekében az adókat is drasztikusan megemelte.

„Ha a kormány ostoba, nincs szükség az oktatásra” – skandálták a tüntetők Lisszabon belvárosában. A felvonuláshoz több ezer pedagógus csatlakozott. Azért tiltakoznak, mert a kormány az idei költségvetésben 4 millió eurót vont el az állami alkalmazottaktól, ami főleg a közoktatásban dolgozókat érinti. Emellett növelnék a tanárok munkaterhelését, ami a tüntetők szerint valójában tömeges leépítést jelent.

A kormány a nemzetközi hitelért cserébe vállalta a megszorítások végrehajtását. A hiánycsökkentés érdekében az adókat is drasztikusan megemelték. A felvonulók szerint az intézkedések csak rontanak a helyzeten. Az ibériai ország gazdasága három éve válságban van. A munkanélküliség 16 százalékos.

„Mi úgy gondoljuk, hogy kötelességünk az utcára vonulni, és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a politikusok tönkreteszik az országot – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hozzátéve: – nekik kellene távozniuk, nem a portugál fiataloknak vagy tanároknak”.

Sokan ugyanis a tüntetés helyett a menekülést választják. A gazdasági válság miatt az elmúlt két évben a portugál lakosság több mint 2 százaléka, mintegy negyedmillió ember hagyta el az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!