2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Több ezren tüntettek Madridban a katalán amensztiatörvény miatt + videó

Ezrek tüntettek tegnap Madridban az amnesztiatörvény miatt. A spanyol parlament igazságügyi bizottsága a héten fogadta el a katalán szeparatisták által követelt törvény kibővített változatát, ami az eddigieknél is több bűnözőnek kegyelmezne meg.

  • Több ezren tüntettek Madridban a katalán amensztiatörvény miatt + videó

A szocialista kormány szerint 15 ezren, a szervező jobboldali Néppárt és Vox szerint viszont százezrek tüntettek szombaton Madridban az ellen az amnesztiatörvény ellen, aminek új, kibővített verzióját csütörtökön fogadta el a spanyol parlament illetékes bizottsága. Ez az a törvény, amit a katalán szeparatisták erőszakoltak ki tavaly Pedro Sánchez miniszterelnökből, aki kénytelen volt belemenni a zsarolásba, mivel a katalánok nélkül nem tudott volna kormányt alakítani. A törvény első verziójáról január végén szavaztak, akkor viszont maguk a katalánok blokkolták a jóváhagyását azért, hogy még több engedményt csikarjanak ki Sánchezből. Ő pedig másodjára is engedett, mert ha ezt nem tette volna meg, az a kormánya összeomlását jelentette volna, ugyanis szüksége van a katalánokra ahhoz, hogy törvényeket tudjon hozni.

Az új amnesztiatörvény még több katalán szeparatistát ment fel, 2012 helyett 2011 novemberéig visszamenőleg, ráadásul olyanokat is, akiket közpénzek elsikkasztása és nem súlyos terrorista cselekmények miatt is vizsgálnak. A madridi tüntetők a szocialista kormány lemondását követelték. A jobboldal szerint ugyanis tönkreteszik a demokráciát, a bíróságok munkáját és egyenlőtlenséget teremtenek a spanyol emberek között, akiket nem egyformán büntetnek meg az elkövetett bűncselekményekért. Az új amnesztiatörvényről jövő héten szavaz a parlament, a katalánok már jelezték, hogy egyelőre megkapták, amit akarták, így nem blokkolják tovább a folyamatot, viszont nem mondanak le az önrendelkezésről, így Katalónia függetlenségéért újabb követeléseket támasztanak majd a Sánchez-kormánnyal szemben.

A kormányfő szombaton arra kérte a spanyolokat, hogy bízzanak benne, mert szerinte az amnesztiatörvény csak erősebbé teszi a demokráciát és szerinte ez fogja meghozni a megbékélést Madrid és Barcelona között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!