2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több embert lefejeztek Kongóban

Tizenhárom embert lefejeztek bozótvágó késsel a Kongói Demokratikus Köztársaság központi részén kitört etnikai összecsapások során - közölte kedden Ferdinand Mposhamba, Kasai tartomány egészségügyi minisztere.

  • Több embert lefejeztek Kongóban

Az összecsapások a Kasai és Közép-Kasai tartomány határán található Bakuakenge településén törtek ki hétfőn. A villongásokban legalább kilencen megsebesültek.

Mposhamba szerint mintegy száz lakóépület semmisült meg és két malmot gyújtottak fel. A térségből húszezren menekültek el.

Dieudonne Pieme Tutokot kasai kormányzó arról számolt be, hogy értesülések szerint a kuba és a lubaphone etnikai csoportok közötti összecsapás kiváltó oka az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) segélyeinek elosztása volt.

Tutokot hivatalos vizsgálatot sürgetett az ügyben.

A nap folyamán egyébként iszlamista terroristák tizennyolc foglyukat engedték szabadon, akiket az ország keleti felében hurcoltak el.

Az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló, Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű lázadócsoport huszonöt civilt rabolt el szombat reggel Kainama településéről. Heten továbbra is az ADF foglyai.

Az ugandai eredetű ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének ellenőrzéséért.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!