2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Több amerikai városban is tüntettek az abortusz szigorítása ellen

Washingtonban és több amerikai nagyvárosban is tüntetéseket tartottak az elfogadott szigorú abortuszellenes törvények miatt. A művi terhesség-megszakítást tiltó jogszabályt az elmúlt hónapokban hét államban is megszavazták. Alabamában még nemi erőszak esetén sem engedélyezett az abortusz. A bírálók szerint a nőknek joguk van eldönteni, mikor akarják elvetetni a gyermeküket.

  • Több amerikai városban is tüntettek az abortusz szigorítása ellen

Több százan gyűltek össze az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt. A demonstrálók a 8 államban elfogadott abortuszellenes rendeletek miatt vonultak utcára. A tiltakozáson részt vett a demokraták szenátusi vezetője is.

Az egyes tagállamokban elfogadott törvénytervezetek nem egyformák, de többnyire a terhesség hatodik hete, vagy a magzat első szívdobbanásától kezdve tiltanák a terhesség-megszakítását. Az ezt végrehajtó orvosokat pedig súlyos börtönbüntetésekkel sújtanák. Kentuckyban vagy Georgiában azonban civil szervezetek már megtámadták a jogszabályt, amelynek végrehajtását átmeneti időre fel is függesztették.

A legszigorúbb rendeletet Alabamában fogadták el.

Itt még nemi erőszak és vérfertőzés esetén is megtiltanák a terhességmegszakítást, az eljáró orvos pedig akár 99 éves börtönbüntetést is kaphatna.

A demokraták közölték: harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez az alapvető emberi jogok közé tartozik és ezért törvénybe kell iktatni a terhesség megszakítást.

Az amerikai elnök leszögezte: teljes mértékben kiáll az élet védelme mellett. Donald Trump élesen bírálta azokat a radikális baloldali csoportok amelyek szerint a terhesség késői szakaszában is lehet abortuszt végrehajtani.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!