2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Több amerikai városban is tüntettek az abortusz szigorítása ellen

Hír TV

2019. május 22., szerda 17:30

Washingtonban és több amerikai nagyvárosban is tüntetéseket tartottak az elfogadott szigorú abortuszellenes törvények miatt. A művi terhesség-megszakítást tiltó jogszabályt az elmúlt hónapokban hét államban is megszavazták. Alabamában még nemi erőszak esetén sem engedélyezett az abortusz. A bírálók szerint a nőknek joguk van eldönteni, mikor akarják elvetetni a gyermeküket.

Több százan gyűltek össze az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt. A demonstrálók a 8 államban elfogadott abortuszellenes rendeletek miatt vonultak utcára. A tiltakozáson részt vett a demokraták szenátusi vezetője is.

Az egyes tagállamokban elfogadott törvénytervezetek nem egyformák, de többnyire a terhesség hatodik hete, vagy a magzat első szívdobbanásától kezdve tiltanák a terhesség-megszakítását. Az ezt végrehajtó orvosokat pedig súlyos börtönbüntetésekkel sújtanák. Kentuckyban vagy Georgiában azonban civil szervezetek már megtámadták a jogszabályt, amelynek végrehajtását átmeneti időre fel is függesztették.

A legszigorúbb rendeletet Alabamában fogadták el.

Itt még nemi erőszak és vérfertőzés esetén is megtiltanák a terhességmegszakítást, az eljáró orvos pedig akár 99 éves börtönbüntetést is kaphatna.

A demokraták közölték: harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez az alapvető emberi jogok közé tartozik és ezért törvénybe kell iktatni a terhesség megszakítást.

Az amerikai elnök leszögezte: teljes mértékben kiáll az élet védelme mellett. Donald Trump élesen bírálta azokat a radikális baloldali csoportok amelyek szerint a terhesség késői szakaszában is lehet abortuszt végrehajtani.

Hír TV