2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Külföld

Tízmilliókkal nőhet a szegénységben élő gyerekek száma

A koronavírus okozta világjárvány következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint.

  • Tízmilliókkal nőhet a szegénységben élő gyerekek száma

A sajtótájékoztatón szerdán ismertetett jelentés szerint ezzel az év végére 672 millióra nőhet a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az érintett gyermekek csaknem kétharmada a Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában él.

A koronavírus-járvány leginkább az Európában és Közép-Ázsiában élő gyermekeket taszíthatja szegénységbe, ebben a két térségben 44 százalékos lehet az érintettek számának növekedése, míg Latin-Amerikában és a karibi térségben 22 százalékos - olvasható a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése és mintegy száz ország demográfiai adatai alapján készített tanulmányban.

Henrietta Fore UNICEF-igazgató szerint a világjárvány példátlan szociális-gazdasági válságot okozott, amely elapasztja a családok forrásait világszerte. Az őket sújtó pénzügyi gondok mértéke és súlyossága akkora, hogy évekkel visszafordíthatja a gyerekszegénység felszámolásában elért haladást, és az alapvető szolgálgatásoktól foszthatja meg a gyerekeket. Összehangolt cselekvés nélkül családok kerülhetnek szegénységbe, a legszegényebb családokra pedig olyan mértékű nélkülözés vár, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A COVID-19 sokkoló hatása a szegénységre súlyosan fogja érinteni a gyerekeket, akikre még a rövid idejű éhezés és alultápláltság is veszélyes - figyelmeztetnek a szerzők, és felszólítják a kormányokat, hogy gyorsan bővítsék a szociális biztonsági rendszert és az iskolai étkeztetést a járvány okozta hatások csillapítására.

Az UNICEF közben Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy életmentő és alapvető fontosságú gyógyszereket szállított nyugat-líbiai városokba, mintegy húszezer ember, köztük nők és gyerekek számára. A szállítmányban vakcinaszállító dobozok, szülészeti eszközök és hűtőládák is vannak.

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a háború sújtotta Líbiában több mint 250 ezer gyereket fenyegetnek olyan betegségek, amelyek oltással megelőzhetők lennének. Nyugat-Líbiában több mint egy éve súlyos harcok dúlnak az ország keleti részén tevékenykedő haderő és az ENSZ támogatását élvező kormány katonái között, a harcokban több száz civil halt és sebesült meg, több mint 150 ezer embernek kellett elhagyni otthonát. A terebélyesedő erőszak és zavargások közepette a kórházak és orvosi rendelők nehezen tudják megfelelő orvosi ellátásban részesíteni a betegeket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban

Bayer: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban

Három évvel ezelőtt, 2020. szeptemberében, Hamburgban a Stadtparkban kilenc migráns megerőszakolt egy 15 éves német kislányt. A csoportos nemi erőszak több mint 3 órán keresztül tartott, több, mint három órán keresztül kínozták ezt a szerencsétlen gyereket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!