2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tízéveseket is kihallgatott a rendőrség a francia tanárgyilkosság ügyében

Tízéves gyerekeket is kihallgattak a rendőrök Franciaországban, mert a kisdiákok helyeselték az októberben Párizs egyik külvárosában meggyilkolt Samuel Paty lefejezését - tudatta szombaton a francia kormány.

  • Tízéveseket is kihallgatott a rendőrség a francia tanárgyilkosság ügyében

Camille Chaize, a belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy a négy tízéves gyereket szüleikkel együtt a francia Alpokban fekvő Albertville-ben vették őrizetbe. A gyerekek korábban arról beszéltek, hogy Paty meggyilkolása jogos volt, mert tilos kigúnyolni a prófétát, és azt is mondták, hogy ők is megölnék bármelyik tanárukat, ha a prófétán viccelődne. A rendőrség a családok otthonait is átkutatta. A gyerekeket és szüleiket pár órás kihallgatás után elengedték, de oktatáson kell részt venniük a témában.

Samuel Patyt október közepén gyilkolta meg egy csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló órán bemutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. A hónap végén pedig három embert ölt meg egy késes támadó egy nizzai templomban. Szombaton az ő emlékükre tartottak megemlékezést, amelyen Jean Castex miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a szélsőségesek francia állampolgárokat igyekeznek beszervezni.

"Ismerjük az ellenséget. Nem csak azonosítani sikerült, hanem neve is van: radikális iszlamizmus, egy politikai ideológia, amely eltorzítja az iszlámot, kiforgatja a muszlim szövegek szavait, az iszlám dogmáit és parancsait, hogy tudatlanságot és gyűlöletet terjesztve uralomra törjön" - szögezte le Castex.

A nizzai gyilkosságok 21 éves, tunéziai elkövetőjét a rendőrség megsebesítette és elfogta. Jelenleg kórházban van.

Kapcsolódó tartalom:

A francia muszlim fiatalok szerint a saria fontosabb, mint a francia törvények

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!