2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

A francia muszlim fiatalok szerint a saria fontosabb, mint a francia törvények

Hír TV

2020. november 7., szombat 14:00

A francia muszlim fiatalok több mint fele szerint a saría, vagyis az iszlám törvénykezés betartása fontosabb, mint az állami törvényeké - derült ki egy közvélemény kutatásból. A megkérdezett muszlimok 57 százaléka tartja többre a vallási vezérelvet, mint a jogszabályokat. A katolikusoknak viszont csak a 15 százaléka nevezte fontosabbnak a vallási törvényeket. A megkérdezett muszlimok kétharmada ellenezte, hogy a tanárok vallási személyekhez köthető karikatúrákat mutassanak a diákoknak. A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt, azért fejezte le egy csecsen terrorista október 16-án, mert óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a tanítványainak. Eközben a francia miniszterelnök együttérzését és felháborodását tolmácsolta Nizzában az áldozatokra emlékezve.

Együttérzésének és felháborodásának adott hangot a francia kormányfő szombaton Nizzában a nyolc napja a helyi Notre-Dame-bazilikában elkövetett terrorcselekmény áldozataira emlékezve. 

Jean Castex a megemlékezésen az október 29-i, három halálos áldozattal járó késes támadásra és a 2016 júliusában a nizzai tengerparti sétányon elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő merényletre utalva kijelentette: "Minden ilyen esetben Franciaország van a terrorizmus célkeresztjében, de Nizza fizetett ezért keserves árat".

"Ismerjük az ellenséget, a nevét is tudjuk: szélsőséges iszlám; egy politikai ideológia, amely eltorzítja a muszlim vallást, elferdíti a szövegeit, a hittételeit és az előírásait azért, hogy a haladásellenesség és a gyűlölet eszközével uralkodhasson" - fogalmazott a miniszterelnök.

A templomban védtelen civilekre támadó merénylőt, a tunéziai Brahím Iszávit a rendőrök a tett helyszínén éles lövésekkel ártalmatlanították. Pénteken életveszélyes állapotban szállították Nizzából Párizsba. A fiatal - akiről közben kiderült, hogy koronavírus-fertőzött - szeptember közepén utazott el a tunéziai Szfax városából, ahol a családjával lakott, és egy motorkerékpár-műhelyben dolgozott.

Iszávi az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigeténél ért partot, ezután karanténba került 400 másik társával együtt a "Rhapsody" nevű hajón. Az olasz sajtó szerint Bariban szállt partra október 9-én. A nyomozás menetét ismerő források szerint ezután még rövid időt töltött Szicília szigetén, mielőtt továbbállt volna Franciaországba. A jelenlegi adatok szerint két nappal a merénylet előtt, október 27-én érkezett Nizzába.

Hír TV/MTI