2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Tizenkét életet követeltek a tornádók a tengerentúlon

12-re nőtt az Oklahoma és Missouri államban pusztító tornádók és az azutáni áradások halálos áldozatainak a száma.

A péntek óta tartó ítéletidőben gyerekek is meghaltak. Kilencven sérültet ápolnak a kórházakban. A helyi hatóságok arra kérik az embereket, hogy az áradások és földcsuszamlások miatt ne menjenek az utcákra. Oklahoma Cityben és környékén több mint 170 ezren maradtak áram nélkül, mert a tornádók komoly károkat okoztak az elektromos távvezetékekben is.

Az emberek a romok között keresik értékeiket a pénteki tornádók pusztítása után Oklahomában: „lehangoló érzés látni, hogy minden, közte az emlékeink a gyerekektől, szét van szórva” – mondta egy oklahomai lakos.

A természeti csapás áldozatai egymást segítik a romok eltakarításában.

– Ez csapatmunka, sokan dolgoznak együtt, többen nem is közszolgálatisok, csak barátok, családtagok és szomszédok, akik köztünk élnek, és egymást mentik. Ez jelzi Oklahoma alapértékeit, büszke vagyok, hogy részese lehetek ennek – mondta Chris West, Canadian megye seriffhelyettese.

Oklahoma kormányzója is felkereste a katasztrófa sújtotta térséget, és azt ígérte, hogy a történtek ellenére ismét talpra állnak az emberek. A pénteki forgószelek a szomszédos Missouri államban is lakóterületekre csaptak le.

– A pusztítás nyoma nagyon hosszú, több mint 16 kilométer hosszan St. Charles, St. Louis megyén keresztül, ahol házak tucatjai szó szerint megsemmisültek – nyilatkozta Jay Nixon kormányzó.

A kórházakban több mint száz sérültet ápolnak, de az áramszünet miatt az intézményekben generátorokat kellett bekapcsolni. A középnyugati területeken 200 ezren továbbra is áram nélkül vannak, mert a szélvihar vezetékeket rongált meg. A legnagyobb veszélyt most a tornádók utáni áradás jelenti. Egy nap alatt majdnem 30 centi eső esett Oklahoma Cityben. A víz hatalmas medret vágott ki az egyik főút mentén, a környékről kétszáz lakót kellett kimenekíteni, mert a víz alámosott egy föld alatti gázvezetéket is.

Az mno.hu korábban beszámolt róla: megdöbbentő felvételeket tett közzé a The Weather Channel az egyik Oklahomában pusztító tornádóról. A tévéstábot kocsistól kapja fel a forgószél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!