2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Tíz évvel Utoya után nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet

Semmiképpen nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet - jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök csütörtökön, pontosan tíz évvel azután, hogy a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik kioltotta 77 ember életét egy kettős merényletben.

  • Tíz évvel Utoya után nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet

Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. A támadásban hetvenheten vesztették életüket. A merénylet volt a skandináv ország második világháború utáni történetének legvéresebb tragédiája. Breiviket 21 év börtönbüntetésre ítélték.

Solberg a csütörtöki megemlékezésen aláhúzta: sokat tettek az elmúlt tíz évben a biztonsági szolgálatok felkészültségének javításáért, valamint azért, hogy a szélsőségesség minden formája ellen felvegyék a harcot. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mindenkiben ki kell alakítani a visszavágás képességét, így erősítve az intolerancia és a gyűlöletbeszéd elleni "védőpajzsot".

Breivik merényletét a miniszterelnök az egész norvég nép és az ország demokráciája elleni támadásként értékelte.

Csütörtökön az oslói katedrálisban emlékmisét tartanak a támadás áldozatainak tiszteletére. Délután Utoya szigetén kerül sor egy ceremóniára, amelyet egy koncert, este pedig Harald király beszéde követ.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!