2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Thomas Cook-csőd - A brit utasok 40 százaléka már hazatért

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) pénteken ismertetett legfrissebb adatai szerint a hét elején csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak 40 százaléka már hazatért.

  • Thomas Cook-csőd - A brit utasok 40 százaléka már hazatért

A CAA, amely a hazaszállítási műveletet szervezi, közölte: az előző nap 69 járattal több mint 15 ezren utaztak haza.

A repülésügyi hatóság összesítése szerint ez azt jelenti, hogy a Matterhorn-művelet nevű - a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott - készenléti terv keretében eddig 61 121 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 275 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének hétfő hajnali bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében.

Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására.

A CAA beszámolója szerint a kidolgozott menetrend alapján pénteken 72 charterjárattal további 16 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.

A brit repülésügyi hatóság megerősítette pénteki tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig összesen több mint ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival.

Richard Moriarty, a CAA vezérigazgatója a tájékoztatóhoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy a hazaszállított utasok hozzávetőleg 95 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.

Grant Shapps közlekedési miniszter minapi parlamenti tájékoztatása szerint az utasok ugyancsak 95 százaléka arra a brit repülőtérre érkezik, ahonnan elindult.

Hozzátette: a kormány ingyenes továbbutazási lehetőséget biztosít azoknak, akik más repülőtérre érkeznek vissza.

Shapps szerint a hazatelepítési műveletben résztvevő repülőgépek különböző mérete és a repülőterek fogadóképessége közötti eltérések miatt fordul elő, hogy az utasok egy része nem oda a tér vissza, ahonnan elindult.

A műveletben részt vesz a Malaysia Airlines egyik Airbus A380-as óriásgépe is.

A hazaszállítási légihíd Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatta a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt.

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban.

A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel vasárnap éjjelig is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak, és a CAA hétfő hajnalban jelentette be hivatalosan, hogy a Thomas Cook beszüntette működését.

A cég brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet.

A Monarch 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!