2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Theresa May megint Brüsszelbe utazott

Ismét Brüsszelbe utazott Theresa May, hogy újratárgyalja az uniós vezetőkkel a Brexitről kötött alkut. Az Európai Bizottság elnöke már korábban jelezte: erre nincs esély. Az Európai Tanács vezetője pedig azt mondta: külön hely vár a pokolban azokra a brit politikusokra, akik átgondolt terv nélkül kampányoltak a brit uniós kilépés mellett.

  • Theresa May megint Brüsszelbe utazott

Vannak, akik már új északír polgárháborútól tartanak a Brexit körüli bizonytalanság miatt - konkrétan attól, hogy ha a szigetország egyezség nélkül zuhan ki az EU-ból, visszaáll a határellenőrzés Írország és Észak-Írország között, emiatt pedig újra fellángolnak a harcok az írekkel való egyesülésért küzdő katolikusok és a britekhez húzó protestánsok között.

Egy biztos: az ír nacionalisták már megüzenték Theresa May-nek, hogy ha nem tudja rendezetten kivezetni az országot az Unióból, jön a népszavazás az Ír-sziget újraegyesítéséről.

„Ha kudarcot vallanak, a brit miniszterelnöknek, demokrata lévén, el kell kezdenie felkészülni egy referendumra az ír egységről. Ha Nagy-Britannia nem képes tartani magát a békeegyezményhez és megakadályozni a kemény határ visszaállítását, akkor az utolsó lehetőség egy népszavazás az ír egységről” – mondta Mary Lou McDonald, a Sinn Féin vezetője. 

A brit parlament korábban azért utasította el a Theresa May miniszterelnök által Brüsszellel kialkudott távozási feltételeket, mert a képviselők attól tartanak, hogy nem átmeneti, hanem állandó lesz az alkuban szereplő úgynevezett "védőháló" - az az intézkedés, ami a kétoldalú kereskedelmi egyezség elmaradása esetén is nyitva tartaná az ír-északír határt. Szerintük a szigetország így részben az Európai Unióban ragadna, ezért új alkut és biztosítékokat követelnek a kormányfőtől.

Kedden és szerdán Theresa May Észak-Írországban járt, hogy személyesen biztosítsa a helyieket arról, hogy nem lesz rosszabb a helyzetük a március végi brit kilépés után sem.

A következő útja pedig Brüsszelbe vezetett.

A May-t fogadó Jean-Claude Juncker már a találkozó előtt ismét leszögezte, hogy a Brexit-alkut nem lehet újratárgyalni.

„Holnap vendégül látom a brit miniszterelnököt, és ő tudja, hogy a Bizottság nem áll készen arra, hogy újranyissuk az ügyet” – mondta Jean-Claude 

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk ennél jóval keményebben fogalmazott.

„Gondolkodtam, vajon milyen lehet az a különleges hely a pokolban azoknak, akik a Brexit mellett kampányoltak, anélkül, hogy tervük lett volna a biztonságos kivitelezésre” – nyilatkozta Tusk.

Erre pedig a Tuskkal közös sajtótájékoztatót tartó ír kormányfő is csak annyit tudott mondani, hogy a brit sajtó ezért biztosan ízekre szedi majd a brüsszeli vezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!