2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Texasban kivégeztek egy mexikói elítéltet

A tiltakozások és a washingtoni kormány nyomása ellenére Texasban kivégeztek egy mexikói elítéltet. A 46 éves férfit rendőrgyilkosság miatt ítélték halálra. A bevándorlót elfogása után azonban nem tájékoztatták arról, hogy joga van konzuli segítséget kérnie.

A 46 éves férfi illegális bevándorlóként élt az Egyesült Államokban. 1994-ben rablásért őrizetbe vették, de beszállításkor lelőtte a járőrét. Halálra ítélték, a kivégzést Texasban hajtották végre.

„Edgar Tamayót egy houstoni rendőr 1994-es meggyilkolása miatt végezték ki. Tamayo pisztolyt rántott a rendőrautó hátsó ülésén, és többször is meglőtte a rendőrt. Nem akart az utolsó szó jogával élni. Este fél tízkor halt meg az injekciótól” – közölte a texasi rendőrség szóvivője.

Mexikóban a rendőrgyilkos kivégzése ellen tiltakoztak, a vádlott jogait ugyanis elfogása után megsértették. Az 1963-as bécsi egyezmény értelmében közölni kellett volna vele, hogy jogában áll külföldi állampolgárként konzuli segítséget kérni, az amerikai hatóságok azonban csak a per kezdete előtt értesítették a mexikói diplomatákat az ügyről. A kivégzést a washingtoni kormány is ellenezte, és a külügy-minisztériumon keresztül, nyomásgyakorlással próbált halasztást elérni. Azzal érveltek, hogy az eset kihathat a külföldön lévő amerikaiakkal szembeni bánásmódra is. A texasi bíróság viszont elutasította a férfi kegyelmi kérvényét is, és végrehajtotta az ítéletet.

„Elmentünk az amerikai álom miatt, és most az amerikai rémálomban élünk. Egész életünkben azon dolgoztunk, hogy előrelépjünk, ezért akarnak az emberek az Egyesült Államokba menni. De ne menjenek, mert ott élni rémálom” – nyilatkozta a kivégzett férfi családjának barátja.

A meggyilkolt rendőr családja elégedett a döntéssel. „Most még nagyon nehéz mindkét család számára. Sajnos politikai ügy lett belőle, de azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük az embereket, ki az igazi áldozat ebben a bűntényben, és hogy figyelmeztessük az embereket: John Kerrynek nincs joga leláncolni a legfelsőbb bíróságot és a lakat kulcsát a nemzetközi közösségnek átadni” – mondta a meggyilkolt rendőr bátyja.

A férfi a harmadik mexikói, akin Texas államban a nemzetközi jogot megsértve hajtották végre a halálos ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!