2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Terrortámadások Franciaországban

Késes terrortámadások rázták meg ismét Franciaországot. Nizzában egy terrorista 3 ember ölt meg, egyiküket lefejezte. A tettes azt kiabálta, hogy Allah Akbar. A nizzai merénylet után pár órával a dél franciaországi Avignonban szintén Allah akbar felkiáltással támadt a rendőrökre egy férfi. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. A támadásokat valószínűleg azért időzítették mostanra, mert ma van Mohamed próféta születésének ünnepe. Franciaországban nemrég egy 47 éves történelemtanárt fejezett le egy csecsen terrorista, mert bemutatták a diákjainak a prófétáról készült karikatúrákat.

  • Terrortámadások Franciaországban

Rendőrségi források szerint három halottja van az incidensnek. Az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek. Hasonlóról számolt be Marine Le Pen radikális jobboldali politikus is.

A támadás egyes tudósítások szerint a helyi Mária mennybemenetele székesegyház közelében, más jelentések szerint magában a bazilikában történt. Az AFP francia hírügynökség azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására.

Nizza polgármestere ugyancsak a Twitteren azt írta: minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Christian Estrosi szerint a gyanúsított - akire a rendőrök rálőttek, és ezért kórházba került - az allah akbar kifejezést hajtogatta.

"Ami sok, az sok!" - dühöngött Estrosi. "Itt az ideje, hogy Franciaország feloldozza magát a béke törvényei alól annak érdekében, hogy végleg eltörölje az iszlamofasizmust területéről" - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Nógrádi György: Tudomásul kell venni, hogy Európa meggyengült

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a tragikus eseményekkel kapcsolatban elmondta Híradónkban, hogy az elmúlt napokban rendkívül kiéleződött Franciaország és a muzulmán világ viszonya. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte, hogy elfogadhatatlan, hogy Európában terrortámadások vannak, de ahogy Erdogan fogalmazott, tudomásul kell venni, hogy Európa meggyengült, nem tudja a saját érdekeit képviselni.

Nógrádi György rámutatott arra, hogy az egyetlen nyugat-európai ország, amely szembement Erdogan Törökországával az Franciaország volt. A muzulmán világnak az, ami a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap legutóbbi címlapjára került Erdoganról, elfogadhatatlan. A macroni politika és a Charlie Hebdo karikatúrája pedig egyenesen ösztönzi a radikális erőket - húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.  

Nógrádi kitért arra is, hogy Franciaországban egyes becslések szerint 12 ezer radikális él, akiket lehetetlen megfigyelni, ezért a következő hetekben, hónapokban a terrorveszély fennmaradhat, sőt akár növekedhet is.

Üzenetnek szánhatta a merénylő a templomban elkövetett támadást

A keresztény Európának üzenhetett a nizzai merénylő azzal, hogy a templomban imádkozó híveket támadta meg - mondta a híradónknak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Radikális iszlamisták az elmúlt években több mint 250 embert öltek meg Franciaországban.

Orbán Viktor: egyesítsük erőinket az európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédéséért!

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról. "A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor biztosította Franciaország államfőjét Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban.

"Készen állunk arra, hogy egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédése érdekében" - írta kondoleáló levelében a magyar kormányfő.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően - jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre.

Csütörtökön a nizzai Notre-Dame-bazilikában egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben.

A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

Macron elítélte az iszlamista terrortámadást

Elítélte a három ember életét követelő nizzai késes támadást csütörtökön a dél-franciaországi városban Emmanuel Macron francia államfő.

 Országunkra iszlamista terrorista támadt rá - hangsúlyozta az elnök a csütörtökön a nizzai Notre-Dame bazilikában elkövetett merényletre utalva, és Franciaország támogatásáról biztosította a katolikus közösséget Franciaországban és máshol, emlékeztetve Jacques Jamel atya meggyilkolására, akinek a Rouenhoz közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ban lévő templomában vágták el a torkát.

"Egyértelmű, hogy Franciaországot támadták meg" - mondta elnök, kitérve arra, hogy a nap folyamán több őrizetbe vétel történt, és megsebesítették a szaúd-arábiai Dzsiddában működő francia konzulátus egyik őrét.

Nem engedünk semmit a francia értékekből, mindenekelőtt a hinni vagy nem hinni szabadságából - hangsúlyozta Macron. Az elnök egységre szólította fel az országot, és arra, hogy ne engedje a terror szellemének.

"Ha megtámadtak bennünket, ez a mi értékeink miatt volt" - mondta az elnök, miután üdvözölte a támadó előállításában közreműködő rendőröket.

Az államfő ígéretet tett arra, hogy megvédelmezik a francia területen lévő fontos imahelyeket - közöttük a templomokat -, iskolákat, és az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes keretében eddigi 3000-ről 7000-re növelik az ezen létesítmények védelmére felvonultatott katonák létszámát, tekintettel a vasárnapi mindenszentek ünnepére.

Az államfő közölte, hogy pénteken ülésezik a védelmi tanács, amelyben új intézkedéseket hoznak.

Lampedusán keresztül érkezett Európába a nizzai merénylő

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő - értesült az olasz sajtó csütörtökön.

A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.

"Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszternek le kell mondania" - szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője.

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.

"Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?" - tette fel a kérdést Gelmini. Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány így veszélyeztesse az olaszok és az európaiak biztonságát.

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.

Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.

Egy Olaszországból érkezett 21 éves tunéziai bevándorló volt a merénylő

 

Egy Olaszországból érkezett 21 éves tunéziai bevándorló követte el csütörtökön a nizzai Notre-Dame bazilikában a három emberéletet követelő késes merényletet - erősítették meg az AFP francia hírügynökségnek a nyomozáshoz közel álló illetékesek.

A férfi szeptember végén érkezett Lampedusa szigetére, Franciaországba pedig október elején.

A Brahim Ausszaui nevű férfit Lampedusán a hatóságok karanténba helyezték, majd mielőtt megkapta volna a kitoloncolásra vonatkozó utasítást, szabadlábon maradt. Október eleje óta tartózkodott Franciaországban.

Csütörtök reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a Nizza központjában álló Notre-Dame bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe - közölte Christian Estrosi nizzai polgármester. A templom közelében lévő, a rendőrséghez bekapcsolt riasztóberendezés bekapcsolásával riasztották a rendvédelmi erőket, akik megsebesítették és elfogták a támadót.

Csütörtökön egy másik férfit - egy hagyományos öltözéket viselő, késsel felfegyverkezett afgánt - is őrizetbe vettek a közép-franciaországi Lyonban.

A férfit, akiről korábban már tájékoztatták a hírszerző szolgálatokat, tiltott fegyverviselésért és fegyveres fenyegetését őrizetbe vették, és elmekórtani vizsgálatnak vetik alá.

Francia római katolikus helyszínek az elmúlt években többször is terrortámadások helyszínei voltak. 2016-ban a Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray templomának papjának, Jacques Hamelnek a nyakát vágták el iszlamista támadók. Más iszlamisták a párizsi Notre-Dame székesegyház ellen terveztek pokolgépes merényletet. Ezeket a támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön "békeüzenetet küldött a muszlim világnak", hangsúlyozva, hogy Franciaország a "tolerancia országa", nem pedig a megvetésé vagy az elutasításé.

"Ne hallgassanak azoknak a hangjára, akik bizalmatlanságot akarnak szítani. Ne engedjük bezárni magunkat manipulátorok kisebbségének túlzásaiba" - jelentette ki a külügyminiszter a nemzetgyűlésben a tárcája költségvetésének vitáján.

A legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM felszólította csütörtökön a francia muzulmánokat, hogy "a gyász és az áldozatokkal, valamint a hozzátartozóikkal való szolidaritás jelenként" tartózkodjanak a Mohamed próféta születésének ünnepére tervezett rendezvényektől.

A merénylet világszerte nagy felháborodást váltott ki.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Emmanuel Macron elnök, aki Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben, az imahelyek védelmének megerősítését ígérte a közelgő mindenszentek ünnepére tekintettel. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

Michel: az európai vezetők nyilatkozatban ítélték el a merényletet

 

 Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Michel a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videókonferencián közölte, a tagállami vezetők megdöbbentőnek, elszomorítónak nevezték, és a "lehető leghatározottabban" elítélték a Franciaországban elkövetett merényleteket, amelyek - tolmácsolása szerint - a közös értékek elleni terrortámadásoknak számítanak.

"Felhívjuk a világ vezetőit, hogy a megosztottság helyett törekedjenek a közösségek és vallások közötti párbeszédre és megértésre" - idézte a nyilatkozat szövegét Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette, az európai demokrácia a szabadságon és a jogállamiságon nyugszik, amelyeket közös akarattal meg kell védeni.

Michel az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Csütörtökön, három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd moszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén) egy késes férfi lefejezett egy nőt és két másik embert megölt a nizzai Notre-Dame-bazilikában. A támadás elkövetőjét elfogták. A késelő egy 21 éves tunéziai bevándorló, aki az olaszországi Lampedusa szigetéről érkezett október elején Franciaországba.

 

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!