2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Terrortámadás Párizsban

Két embert megkéseltek a Charlie Hebdo volt szerkesztőségének épülete közelében. Az elkövetők machetével támadtak áldozataikra. Állapotuk súlyos. A szatirikus lap nemrég újra közölte Mohamed prófétáról a karikatúrákat, amelyek miatt öt éve terrortámadás érte a szerkesztőséget. Az al-Kaida azóta is többször fenyegetőzött már. Két gyanúsítottat letartóztattak. A párizsi ügyészség vizsgálatot indított terrorizmussal összefüggő merényletkísérlet miatt.

  • Terrortámadás Párizsban

 

Terrortámadás Párizsban

Terrortámadás történt Párizsban. Két bozótvágó késsel felfegyverkezett férfi járókelőket sebesített meg a Charlie Hebdo szatirikus lap volt szerkesztősége közelében. A két tettest elfogták. Ez volt az a lap, amely még 2015-ben több gúnyrajzot is közölt Mohamed prófétáról. Akkor két terrorista vérfürdőt rendezett a szerkesztőségben. A támadás ötödik évfordulóján a rajzokat újra közölték, ezt akarhatták most megbosszulni a tettesek.

Géppisztolyos kommandósokat vezényeltek a terrortámadás helyszínére. A rendőrök forró nyomon kapták el a két machetével felfegyverkezett terroristát. A támadás áldozatainak az állapota súlyos, de nincsenek életveszélyben.

A hatóságok terrorizmussal összefüggő gyilkossági kísérlet ügyében indítottak vizsgálatot. A főügyész ugyanakkor nem ismertette a támadók kilétét.

A provokatív stílusáról ismert lap szerkesztőségét 2015-ben terroristák támadták meg, amiért az Mohamed prófétáról jelentetett meg karikatúrákat. Akkor 12 embert mészároltak le és 11-et megsebesítettek. A gúnyrajzokat a terrortámadás 5-ik évfordulóján újraközölte a lap. Azóta folyamatosan érkeztek fenyegetések az időközben már máshová, egy sokkal védettebb épületbe költöző lap címére.

 

Megsebesítettek négy embert a Charlie Hebdo volt párizsi szerkesztősége mellett

Feltehetőleg késsel megsebesítettek négy - más forrás szerint két - embert pénteken a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt tizenkét embert, zömmel a lap munkatársait.

A pénteki incidenst lehetséges terrorista cselekménynek minősítette az ügyészség, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, akik dohányozni mentek ki az utcára, állapotuk nem életveszélyes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a támadó vagy támadók vaktában szemelték ki a célszemélyeket.

A támadás további körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd később egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Az Europe 1 francia rádiócsatorna értesülései szerint az egyik támadó pakisztáni születésű.

A sebesültek száma is változott, az AP amerikai hírügynökség négy helyett kettőről tud, és Castex is ennyit mondott. A fegyverről szintén ellentmondásosak a hírek: bozótvágó kés és húsbárd is szerepel a beszámolókban.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, pénteken délután az áldozatok özvegyei tesznek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

 

A támadót véres ruhában fogták el az Opera Bastille lépcsőjén

A rendőrség szerint a támadó egyedül volt.

A hatóságok bezártak minden iskolát Párizs 3., 4. és 11. kerületében.

A szatirikus francia magazin az utóbbi időben több fenyegetést kapott. A szerkesztőség ellen 2015-ben 12 életet követelő terrortámadást követtek el, amiért karikatúrát közöltek Mohamed prófétáról. A támadás életben maradt résztvevőinek pere nemrégiben kezdődött el Franciaországban, amelynek alkalmából a magazin ismét publikálta a Mohamed-karikatúrákat - emlékeztetett a Magyar Nemzet Online.

A francia belügyminiszter múlt hónapban figyelmeztetett rá, hogy az országban még mindig rendkívül magas egy terrortámadás esélye.

 

Origo, Magyar Nemzet, Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!