2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Terrorszervezet alapítóját fogták el a pakisztáni hatóságok

Elfogták szerdán a pakisztáni hatóságok Háfiz Szaídot, annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette - jelentette be a pakisztáni Geo Television műsorszóró társaság.

  • Terrorszervezet alapítóját fogták el a pakisztáni hatóságok

A Laskar-e-Tajíba (Tiszták serege) nevű terroristaszervezet alapítóját - aki jelenleg egy másik csoport, a Dzsamaat-ud-Dava vezetője - a közép-pakisztáni Gudzsranválába vezető úton tartóztatták fel az ország terrorelhárító egységei.

A mumbai terrortámadás során, amelyben étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is a célpontok között volt, 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel Szaíd nyomravezetőjének.

A rendőrségi akció néhány nappal Imran Hán pakisztáni miniszterelnök washingtoni látogatása előtt történt. Hán a kinevezése óta többször leszögezte: országa nem tűri tovább az iszlamista csoportok tevékenységét.

A pakisztáni biztonsági erők február óta lépnek fel fokozott erővel az ország területén belül aktív milíciák ellen. Közülük került ki a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet, amely februárban merényletet hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén egy katonai konvoj ellen. A támadásban, amely komoly feszültséget okozott a két szomszédos atomhatalom viszonyában, több mint negyvenen haltak meg.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban. Iszlámábád a kasmíri terrortámadása után betiltotta a Dzsmaat-ud-Davát és egy másik - szintén a Laskar-e-Tajíbához köthető - szervezetet, a Falah-e-Inszáníjátot is.

A Dzsamaat-ud-Dava korábban többször hangsúlyozta: pusztán jótékonysági munkát végez.

MTI

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!