2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Terjed a halálos kór

Tovább terjed az ebolavírus a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az utóbbi négy napban tízen haltak meg a betegségben. A szomszédos Ugandában a kongói határon felállított egészségügyi központok 1600 dolgozójának védőoltását kezdték meg – jelentette be pénteken Jane Ruth Aceng ugandai egészségügyi miniszter.

  • Terjed a halálos kór

Hétfőn Ruandában is különleges központot állított fel az ebola megelőzésére és esetleges kezelésére a helyi egészségügyi minisztérium a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Rubavu megyében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint feltételezett ebolás megbetegedéseket jelentettek Dél-Szudánból, Ugandából, sőt Jemenből is, de a gyanú eddig egy esetben sem igazolódott be. A WHO hozzátette: majdnem tizenkétmillió embert vizsgáltak át a kongói határon a betegség jeleit kutatva; mindössze 14 feltételezett esetet szűrtek ki, s ebből is csak egy embernél mutatták ki valóban a vírusfertőzést.

A WHO ugyanakkor figyelmeztetést adott ki az egyre növekvő számú ebolás megbetegedés miatt. Egy hét alatt 32 új páciens fertőződött meg a vírussal a túlnyomó részt a fertőzések gócpontjának számító Beni városában.

A kongói egészségügyi tárca legfrissebb összesítése szerint 250 betegnél mutatták ki igazolhatóan a vérzéses lázzal járó vírust, 35 esetben pedig valószínűsítik a megbetegedést. Nyolcvanegy páciens felépült, 180-an azonban meghaltak.

Kongóban eddig több mint 25 ezer embert oltottak be egy kísérleti hatóanyaggal. Ilyen oltást mindenekelőtt a megbetegedettek hozzátartozói, ismerősei, és az orvosi személyzet kaptak. 

A megbetegedési hullám kezdete óta 25 betegápoló fertőződött meg, közülük hárman elhunytak – közölte a WHO.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a jövő héten a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazik többek között a békefenntartókat vezető Jean-Pierre Lacroix társaságában. A delegáció a kinshasai kormánynak, valamint a helyben működő segélyszervezeteknek a képviselőivel készül találkozni, de egyeztet az ENSZ kongói munkatársaival is. A küldöttség elutazik az ebolavírus által különösen súlyosan érintett térségekbe is.

A hatóságok október közepén újabb fertőzési hullámról jelentettek, amely mindenekelőtt Beni városát érinti Észak-Kivu tartományban. Korábban a közeli Mangina településén terjedt a megbetegedés.

A WHO újfent figyelmeztetett arra, hogy a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása és az Észak-Kivuban folyamatosan zajló fegyveres támadások jelentősen nehezítik a vírus legyőzését.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!