2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Tengerbe szórták Bagdadi hamvait

2019. október 29., kedd 11:07

Tengerbe szórták Abu Bakr al-Bagdadi terroristavezér hamvait. Az Iszlám Állam kalifáját azért nem temették el, mert attól tartottak, hogy sírja zarándokhellyé válik a szélsőséges muszlimok számára. A Bagdadi kézre kerítésére indított amerikai kommandós akcióról videofelvétel is készült. Donald Trump azt állítja, ő látta a felvételeket, és gondolkozik rajta, hogy azt nyilvánosságra hozzák. Közben az amerikai csapatok megszállták a szíriai olajmezőket, és a térségbe újabb erősítést vezényeltek.

Megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet, majd a tengerbe szórták Abu Bakr al-Bagdadi hamvait. Ezt állítják legalábbis amerikai tisztségviselők, akiket név nélkül idézett a reuters hírügynökség. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája az amerikaiakkal és törökökkel szövetséges lázadók uralta Idlib tartományban bújkált családjával, amikor az amerikai kommandósok rajtaütöttek. A terroristavezér Donald Trump elmondása szerint akkor robbantotta fel magát és három gyermekét, amikor egy alagútban csapdába esett.

Bagdadi esete hasonlít a Pakisztánban Oszama bin Laden 2011-es pakisztáni halálára. Az ő megöléséről is készült videófelvétek, de azt csak Barack Obama akkori amerikai elnök láthatta, azt sosem hozták nyilvánosságra. Azt Donald Trump sem ígérte, hogy nyilvánosságra hozza a felvételeket, mindössze azt közölte, gondolkodik rajta. Az amerikai vezérkar sem zárta ki a későbbi nyilvánosságra hozatalt.

Nos, van videónk és vannak fotók is, de ezeket egyelőre nem fogjuk nyilvánosságra hozni. Jelenleg a titkosítás alóli feloldás folyamatában van az anyag

- közölte Mark A Milley tábornok.

Egy kép esetében azonban már megörtént a titkosítás alóli feloldás. Trump egy német juhász kutyáról közölt képet Twitter oldalán. Üzenetében azt írta, a már nem titkos fotón látható eb nagyszerű munkát végzett Bagdadi meggyikolásában.

Közben amerikai katonák megszállták az észak-kelet szíriai olajmezőket, és erősítést is vezényeltek a térségbe. Bár Donald Trump teljes szíriai csapatkivánásról beszélt korábban, később meggondolta magát, így a jövedelmező olajkutakra már igényt tart. A szír kormány mellett az orosz is úgy nyilatkozott, hogy az amerikaiaknak törvénytelenül tartózkodnak Szíriában, az olajmezők pedig a törvényes szír kormányt illetik meg, nem a megszállókat.

HírTV