2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Tarthatatlan a helyzet Lampedusán

Hír TV

2020. augusztus 3., hétfő 12:18

Több mint 5500 migráns érkezett alig 2 hét alatt Lampedusára. Az olasz szigeten tarthatatlanná vált a helyzet.

A nyílt vízi bevándorlás mellett a szárazföldi migrációt is veszélyesnek nevezte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette, az is problémát jelent, hogy a nyugat-európai államok gyakran nem tudják kitoloncolni a migránsokat.

Az olaszországi Lampedusára egymás után érkeznek a migránsokkal teli hajók.

Július közepétől alig 2 hét leforgása alatt több mint 5500 illegális bevándorló érte el a 6500 lakosú szigetet, amelyen a polgármester szerint vészhelyzet uralkodik. A menekültek egy részét elszállították a szigetről, a 100 fős befogadóközpontban így is 1000 menekült vesztegel.

Egyesek az utcákon vernek sátrat. A helyieknek nem csak a sok szeméttel és a migránsok tömegével kell megküzdenie. Ezeken a képsorokon az látható, hogy egy migráns megpróbál ellopni egy Fiat 500-ast. A tolvajt végül megzavarták és elmenekült.

Matteo Salvini jobboldali vezető szerint tarthatatlan a helyzet Lampedusan. A politikus elmondta: az olasz kormány az embercsempészek cinkosa. Hozzátette: a Conte kabinet bűnözőkkel szövetkezik, miközben neki azért kell a bíróság előtt felelnie, amiért belügyminiszterként megvédte a határokat.

Salvininek a múlt héten vonták meg a mentelmi jogát, amiért nem engedett kikötni Olaszországban egy migránsokkal teli NGO- hajót.

A magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a nyílt vízi bevándorlás mellett veszélyesnek nevezte a szárazföldi migrációt is. Bakondi György a köztévében azt mondta, jó az együttműködés szerb-magyar és román-magyar határon a hatóságok között.

Bakondi György hozzátette: az is hatalmas problémát jelent, hogy a nyugat-európai államok gyakran nem tudják kitoloncolni a migránsokat.

Hír TV