2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Támadja Nyugat-Európa a 16+1 együttműködést

Nyugat-Európa továbbra is megpróbálja ellehetetleníteni a 16+1 együttműködést, mivel konkurenciát lát a kelet-közép-európai országokban — mondta a Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter. A Kínát, illetve régiónk tizenhat országát összefogó fórumban — amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vett — Peking trójai falovát látják bírálói. A külgazdasági és külügyminiszter úgy véli, nem az Európai Unió egységéről, hanem eurómilliárdos üzletekről van szó.

  • Támadja Nyugat-Európa a 16+1 együttműködést

– A nyugat-európai országok konkurenciát látnak Kína és a kelet-közép-európai régió javuló kapcsolatában, ezért továbbra is nyomást gyakorolnak a 16+1 együttműködésben részt vevő tagállamokra – mondta tegnap a Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter annak apropóján nyilatkozott a lapnak, hogy tegnap kezdődött meg a horvátországi Dubrovnikban a Kína és a kelet-közép-európai régió tizenhat országát tömörítő fórum csúcstalálkozója, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mellett Szijjártó Péter is részt vesz.

A magyar diplomácia irányítója elmondta, nincs alapja annak az évek óta hangoztatott kritikának, miszerint a Peking által felkarolt együttműködés az EU megbontását célozná. A 2012-ben létrejött együttműködési fórum elleni nyugati kritika arra épül, hogy abban tizenegy euró­pai uniós tagállam is részt vesz, s – állítják – rajtuk keresztül Peking befolyásolni próbálja az EU döntéshozatalát. – A kínai álláspont szerint a 16+1 együttműködés erősíti az Európai Unió integrációját, és ezt mi is így gondoljuk – szögezte le Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint a kritikák hátterében nem politikai, hanem anyagi okok állnak. – Miközben a nyugati politikusok panaszkodnak, ők eurómilliárdos üzleteket kötnek a kínai féllel – mondta Szijjártó Péter, példaként említve az e hét kedden Brüsszelben tartott EU–Kína-csúcstalálkozót. – Az EU és Kína közötti kereskedelem kilencven százalékát a nyugat-európai országok fölözik le, innentől kezdve pedig nincs miről beszélni – tette hozzá.

A miniszter azt mondta, a nyugat-európai országok mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék pozíciójukat a Kína-kapcsolatokban.

– Továbbra is érződik a nyugat-európai nyomásgyakorlás. Hangsúlyozom, eurómilliárdos üzletekről van szó – tette hozzá Szijjártó Péter.

A napokban megjelent sajtóhírek szerint az Európai Unió előzetesen egyeztetett kelet-közép-európai tagállamaival a 16+1 együttműködés csúcstalálkozójára előkészített megállapodásokról. A South China Morning Post hongkongi lap információi szerint egyes tagállamok azért egyeztettek uniós hivatalnokokkal, mert korábban az együttműködéssel kapcsolatban az EU kifogásolta a szerveződés átláthatóságát. Szijjártó Pétert a Magyar Nemzet megkérdezte ezekről a sajtóhírekről, mire a külügyminiszter leszögezte: a magyar–kínai megállapodásokról nem történt előzetes egyeztetés uniós intézményekkel.

– Ez a terület nemzeti hatáskörbe tartozik, nincs szükségünk Brüsszel előzetes jóváhagyására – fogalmazott. A tárcavezető elmondta, a dubrovniki csúcstalálkozón a kormány több megállapodást kötött Kínával.

– A Magyar Fejlesztési Bank egy hitelkeretről állapodott meg egy kínai pénzintézettel, ami a gazdasági kapcsolatok további élénkítését szolgálja – tájékoztatott a külügyminiszter, hozzáfűzve, aláírtak egy kereskedelmi együttműködésről szóló nyilatkozatot is.

– Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök elmondta, kormánya stratégiai kérdésként kezeli az együttműködést – jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a magyar és a kínai fél is elkötelezett a kapcsolatok további elmélyítésében.

 

Orbán Viktor miniszterelnök közzétette egy videót a dubrovniki látogatásának legjobb pillanatairól

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!