2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Támadások kereszttüzében Ursula von der Leyen elnök

  • Támadások kereszttüzében Ursula von der Leyen elnök

Támadások kereszttüzében találta magát Ursula von der Leyen bizottsági elnök, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta. A tárcát a görög Margarítisz Szkínász – egykori szóvivő – kapta meg az uniós testület leendő alelnökeként, és magában foglalja az EU-t egzisztenciális kihívás elé állító migráció kérdését. A bizottsági útmutató szerint az európai életforma védelme tehát többek között a migránsok és menedékkérők integrációjának sikerességéről, a sokszínűség és egyenlőség kérdéseiről, illetve az unió új menekültügyi csomagjának kidolgozásáról szólna.

 Rendőrök a kölni dómnál 2016. január 6-án, miután szilveszter éjszakáján észak-afrikai férfiak molesztálták a nőket

Fotó: MTI/EPA/Maja Hitij

 

Bár a konzervatív bizottsági elnök egyelőre nem taglalta túl részletesen, hogy mit is ért európai életforma alatt, a liberális és zöld oldalon magától a tárca elnevezésétől is vérszemet kaptak. Ahogy azt a Zöldek egykori választási csúcsjelöltje, Ska Keller a Twitteren megfogalmazta: reméli, hogy az elnök nem lát ellentmondást a „menekültek támogatása” és az európai értékek között. A vitába magyar részről beszállt a momentumos Cseh Katalin is. – Évek óta hallgatom az érveket az „úgynevezett” magyar értékek védelméről. Feldühít, hogy most európai szinten is ezzel szembesülök – mondta a londoni Financial Timesnak Cseh, aki Orbán Viktor migrációellenes retorikáját látja az Európai életforma védelme név mögött megbújni.

 Muszlim nők egy svéd városban

Fotó: Havran Zoltán

 

Az immár politikailag korrektebb – erős liberális és zöldfrakcióval bíró – Európai Parlament panaszait hallva egy bizottsági szóvivő tegnap megerősítette, hogy Ursula von der Leyen elnök elgondolkozik majd az érveken, de bizonyosan nem fog gyors döntést hozni a potenciális névcseréről. Az elnökre mindenesetre helyez némi nyomást, hogy elődje – az európai életforma védelmében épphogy megbukott – Jean-Claude Juncker egy friss interjúban szintén a portfólió nevének cseréjét támogatta. Mint mondta, egyáltalán nem tetszik neki az elképzelés, hogy az európai életmód a migráció ellenzését jelentse. – Az életformánkhoz tartozik, hogy befogadjuk a távolról érkezőket – mondta az Euronewsnak a politikus, aki szerint jóval precízebb módon kellett volna megalkotni a bizottsági tárcát. Juncker nem túl elegáns módon Von der Leyen megválasztásának körülményeit is bírálta, szerinte ugyanis az Európai Parlament nem kapta meg a neki járó szerepet a döntésben.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!