2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

"Takarodj, gazdag barom" – brutális luxusadó kivetését tervezik

A francia milliomosok nem kérnek a kormány új luxusadójából. A leggazdagabb francia felveszi a belga állampolgárságot, és 40 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik Angliába költöztek. A francia milliomosok nem kérnek a kormány új luxusadójából. A tervek szerint a leggazdagabbak jövedelmének adókulcsa 75 százalékos lenne.

Francois Hollande a francia szocialisták elnökjelöltjeként vetette fel a kampányban a luxusadó ötletét. Megválasztása után a kormány kidolgozta a törvényjavaslatot, és már be is nyújtotta a nemzetgyűlésnek. Egymillió eurós éves jövedelem felett az adókulcs 75 százalékos lenne. Hollande szerint ez is a gazdaság fellendítésének a része. Várhatóan két évig várjuk el ezt a hozzájárulást – közölte a francia elnök, aki szerint a gazdagok most bizonyíthatják a hazafiasságukat.

Ki akar bújni a luxusadó alól?

Franciaország és Európa leggazdagabb embere nem ilyen lelkes. Bernard Arnault, aki divatcégek tulajdonosa, a hétvégén jelentette be, hogy felveszi a belga állampolgárságot. Ottani befektetéseire hivatkozott, de kevesen hisznek neki. Az átlag francia szerint ki akar bújni a luxusadó alól.

Joseph Benichou párizsi nyugdíjas szerint ez sértés minden franciának: „döbbenetes; persze láttunk már ilyet”. A baloldali Liberation tovább ment: „Takarodj, gazdag barom!” – írja az első oldalon a lap. A címadás áthallásos: a leváltott Nicolas Sarkozy a kampányban mondta egy rátámadó gazdának, hogy „takarodj, te csóró barom”. A francia jobboldal Arnault-t védi.

– Megdöbbentőek ezek a támadások, mint a Liberation címlapja – fogalmazott Francois Fillon volt miniszterelnök. Hazafiatlansággal vádolnak egy embert, aki több tízezer munkahelyet teremtett, és továbbra is évente több milliárd euró adót fizet a francia államnak – vette védelmébe a milliárdost az előző kormány első embere.

Kivándorlási hullámtól tartanak

A jobboldal szerint a luxusadó olyan kivándorlást indíthat el, mint a Mitterrand-kormány válságadója a 80-as években, amikor jómódú franciák költöztek Svájcba és Angliába. Egy londoni felmérés szerint idén nyáron 40 százalékkal nőtt azoknak a franciáknak a száma, akik áttették székhelyüket a brit fővárosba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!