2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Tájfun csapott le Tokióra, milliók maradtak áram nélkül

2019. szeptember 9., hétfő 13:06

Legkevesebb hárman meghaltak, és mintegy 40-en megsérültek a Japánra lecsapó tájfun következtében. A több mint 200 km/órás szél miatt Tokióban milliók maradtak áram nélkül. A fővárosban és környékén leállították a vonatokat és a légiforgalmat is jelentősen korlátozták. A hatóságok árvíz- és földcsuszamlás veszélyére is figyelmeztetnek.

Mindenhol törmelékek fekszenek az utcákon, a csatornák pedig alig bírják elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot. Szemtanúk felvételein jól látható, mekkora pusztítást végzett a vihar Japánban.

Helyi idő szerint hajnalban csapott le a szigetországra egy újabb tájfun, amely a Csendes óceán felől, több mint 200 km/órás széllel érkezett. Szakemberek szerint ez a valaha mért legerősebb trópusi vihar Tokió vonzáskörzetében, amely csaknem 36 millió embert érint.

A tájfunnak már halálos áldozata is van. Egy idős asszonyt holtan találtak az utcán. A köztéri kamera felvételei szerint az erős szél nekivágta a szomszédos ház falának. 

A vihar következtében számos épület megrongálódott, fákat, villanyoszlopokat csavart ki a trópusi ciklon. A fővárosban és térségében 1 millió ember maradt áram nélkül. A hatóságok több mint 130 repülőjáratot töröltek, és biztonsági okokból korlátozták a vasúti közlekedést is. Így sokan ragadtak a pályaudvarokon. A hatóságok szerint árvíz és földcsuszamlások veszélye is fennáll, mivel 24 óra alatt, több mint 200 milliméter eső esett az érintett térségben. 

A Fakszaj névre keresztelt tájfun már a 15. ebben az évben. Augusztusban a Krósza csapott le heves széllel és esővel Japán nyugati részén. Ott egy ember vesztette életét.

HírTV