2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Szudáni válság – Regionális konfliktusra figyelmeztet az ENSZ

A Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja – figyelmeztetett vasárnap az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

  • Szudáni válság – Regionális konfliktusra figyelmeztet az ENSZ

Az ország lakosságának harmada már az előtt is éhezett, hogy kitörtek a harcok, most pedig hiány van mindenből, és az árak az egekbe szöktek – magyarázta a dpa német hírügynökségnek Martin Frick, a WFP németországi igazgatója.

Hasonló áremelkedés tapasztalható Csádban és Dél-Szudánban is, ahol sokan kerestek menedéket a harcok miatt. Frick szerint az egyes részein a klímaválság miatt áradások, máshol pedig aszály sújtotta Dél-Szudánban rövid idő leforgása alatt 28 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Kifejtette, hogy Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszerellátási helyzet, mert hat egymást követő esős évszak sem hozta meg a várt termést, s ezért „rekordfeszültség” tapasztalható az élelmiszerek piacán.

Közben a vöröskereszt tájékoztatása szerint megérkezett az országba az első segélyszállító repülőgép nyolc tonna rakománnyal a fedélzetén, benne orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel is, amelyek 1500 ember ellátását teszik majd lehetővé. A gép a jordániai fővárosból, Ammánból indult és a Kartúmtól több mint 800 kilométerre lévő Port Szudánban szállt le.

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők között (RSF).

A kép illusztráció (Shutterstock).

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban – írja a Magyar Nemzet. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!