2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Szóvivő: Irán kész feloldani a patthelyzetet, ha Washington visszatér az alkuhoz

Irán kész közreműködni a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás körül kialakult patthelyzet feloldásában, ha az Egyesült Államok visszatér a megállapodáshoz és visszavonja az Iránnal szembeni szankcióit - mondta szerdán Ali Rabiei iráni kormányszóvivő az iráni állami Press TV honlapján található beszámoló szerint.

  • Szóvivő: Irán kész feloldani a patthelyzetet, ha Washington visszatér az alkuhoz

Mint azt Rabiei jelezte, "lehetőség nyílik tárgyalásokra", ha Washington visszatér a nukleáris megállapodáshoz, és teljes mértékben eltörli a szankciókat, amelyeket azt követően vetett ki ismét Iránra, hogy 2018-ban felmondta az atomalkut.

"Annak érdekében, hogy több biztosítékot nyújtsunk és feloldjuk a patthelyzetet, az elnök (Haszan Róháni) még javaslatot is előterjesztett kisebb változtatásokra" a nukleáris megállapodás keretében, feltéve hogy az Egyesült Államok visszatér az egyezményhez - fogalmazott az iráni kormányszóvivő.

Rabiei hangsúlyozta: Irán saját érdekeit követi, és ha a szankciókat most azonnal feloldják, és ha az atomalkut visszaállítják eredeti állapotába, akkor lehetőség nyílik tárgyalásokra az úgynevezett P5+1 formátumban - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (vagyis az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal), továbbá Németországgal.

Eközben a Press TV-nek egy meg nem nevezett, az ügyben tájékozott kormányzati forrásra hivatkozva részleteket közölt abból az iráni javaslatból, amelynek célja a nukleáris program körül kialakult patthelyzet feloldása. E szerint az ajánlat alapján Irán törvénybe iktatná a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kiegészítő jegyzőkönyvét, amit a tervek szerint eredetileg 2023-ban kellene megtennie. Cserébe Irán azt szeretné, ha az amerikai kongresszus jóváhagyná a nukleáris megállapodást és megszavazná az Iráni elleni szankciók azonnali feloldását.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva hétfőn pedig azt mondta: Irán nyitott az "állandót az állandóért" mechanizmusról szóló elképzelésre, ami szerint Irán beleegyezik abba, hogy rendszeres vizsgálatokat tartsanak nukleáris létesítményeiben az amerikai szankciók megszüntetésének fejében.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Teherán azonban korábban közölte, hogy fokozatosan csökkenteni fogja a hathatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!