2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén

Hír TV

2018. december 23., vasárnap 10:24, frissítve: vasárnap 15:38

Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén, a BBC híre szerint legalább 62 ember meghalt, mintegy 580-an megsérültek.Az áldozatok többsége belföldi turista.

A helyi katasztrófavédelem szerint egy vulkánkitörés okozhatta a cunamit. Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an sérültek meg.

Ahogy általában szokott, a szombat esti cunami is váratlanul csapott le a partmenti településekre. A Krakatau vulkán kitörését követően a tenger alatti földmozgás szökőárat indított el, amelynek erősségét tovább növelhette a telihold miatt megemelkedett tengerszint, így a Szumátra és a Jáva szigetek közötti részt, a Szunda-szoros településeit nagyon gyorsan elöntötte az ár.

Több száz ház azonnal összedőlt a víz erejétől, a halottak, sérültek és az eltűntek száma folyamatosan növekszik. A környékbeli településeken sok belföldi turista tartózkodott a tragédia estéjén.

Szeretném kifejezni együttérzésemet az áldozatok hozzátartozóinak. Minden tartományban gondolunk rájuk. És kérjük, hogy a szeretteikre várakozók legyen a lehető legtürelmesebbek– mondta Joko Widoo indonéz elnök. 

A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy kerüljék a tengerparti részeket, mert újabb cunami kialakulásától tartanak. A mentést nehezíti, hogy egyes területek megközelíthetetlenné váltak az utak megrongálódása miatt. A leszakadó vezetékek, átjátszóközpontok miatt akadozik a kapcsolatteremtés a túlélőkkel.

Folytatjuk a mentési munkálatokat, amíg valós esély van a túlélők találására. Minden katasztrófavédelmi szervvel felvettük a kapcsolatot – mondja ez a helyi tisztségviselő.

Indonézia szigetei tektonikus lemezek találkozásánál fekszenek, emiatt a szigetország sok területén aktív vulkánok működnek, gyakoriak a földrengések. Ősszel 2000 halottja volt a Celebesz szigetén történt földrengésnek, majd az azt követő szökőárnak. A 2004-es nagy cunamiban pedig 230 ezren vesztették életüket, többségükben szintén indonéz területeken.