2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Szokatlan vidékeken támad a tél

  • Szokatlan vidékeken támad a tél

Egyre több város kerül a hó fogságába a nagyvilágban. Jeruzsálembe is beköszöntött a tél. Athén és Isztambul után a mediterrán térség egy újabb nagyvárosa kerülhet a hó fogságába. Texasban 21 ember meghalt az arrafelé szokatlan hóviharban. Kínában pedig befagyott egy vízesés.

Előfordul, de ritka a hóesés Jeruzsálemben. Az előrejelzések szerint 10 centiméteresre hízhat a hóréteg a három vallás számára is fontos városban. A 2013 decemberében volt igazi téli idő, amely nagy fennakadásokat okozott, a közlekedésben és az áramellátásban. A fák ugyanis rádőltek a villanyvezetékere. Ez most is bekövetkezhet, ezért az illetékes szervek felkészültek a gyors hibaelhárításra.

Görögországban háztartások ezrei maradtak áram nélkül. A Medea névre keresztelt hidegfront méteres hóval borította be az Athén körüli tájat. Ennyi havat 8 évtizede nem láttak arrafelé. Fák dőltek ki a hó súlya alatt, néhol szinte lehetetlenné téve a közlekedést. A tűzoltóságot több mint 2000 alkalommal hívták azok, akik a havazás miatt nem tudtak kimozdulni otthonról. A görög főváros több külső kerületében átmenetileg a vízszolgáltatás is megszűnt.

Az athéni Akropolisz viszont már nem sokáig marad fehérben. Az előrejelzések szerint melegedik az idő, és hamarosan elolvad a hó.

Ugyanez várható Isztambulban is. Ott a tavaly múzeumból mecsetté nyilvánított, egykori templom, a Hagia Szófia szabadul majd meg a hólepeltől, csakúgy, mint a közelben álló Kék Mecset.

A mediterrán vidékekhez hasonlóan Texasban is ritka a kemény tél. Most viszont több mint két és fél millióan maradtak áram nélkül a hóvihar miatt. Az áramellátás harmada esett ki, az kormányzó az ellátóhálózat felülvizsgálatát követelte.

A fákra és az utakra fagyott havas-jeges eső miatt sok helyen nem érdemes kimozdulni otthonról.

Kína északkeleti részén, Hejlungcsiang tartományban, az orosz határ mellett egy vízesés fagyott be. A Csingpó tóba ömlő 300 méter széles és 15 méter magas természeti képződmény jéggé dermedt.

A meleg vizű források miatt a tó viszont soha nem fagy be. Még ilyen kor télen is lehet úszni benne.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!