2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Szokatlan vidékeken támad a tél

  • Szokatlan vidékeken támad a tél

Egyre több város kerül a hó fogságába a nagyvilágban. Jeruzsálembe is beköszöntött a tél. Athén és Isztambul után a mediterrán térség egy újabb nagyvárosa kerülhet a hó fogságába. Texasban 21 ember meghalt az arrafelé szokatlan hóviharban. Kínában pedig befagyott egy vízesés.

Előfordul, de ritka a hóesés Jeruzsálemben. Az előrejelzések szerint 10 centiméteresre hízhat a hóréteg a három vallás számára is fontos városban. A 2013 decemberében volt igazi téli idő, amely nagy fennakadásokat okozott, a közlekedésben és az áramellátásban. A fák ugyanis rádőltek a villanyvezetékere. Ez most is bekövetkezhet, ezért az illetékes szervek felkészültek a gyors hibaelhárításra.

Görögországban háztartások ezrei maradtak áram nélkül. A Medea névre keresztelt hidegfront méteres hóval borította be az Athén körüli tájat. Ennyi havat 8 évtizede nem láttak arrafelé. Fák dőltek ki a hó súlya alatt, néhol szinte lehetetlenné téve a közlekedést. A tűzoltóságot több mint 2000 alkalommal hívták azok, akik a havazás miatt nem tudtak kimozdulni otthonról. A görög főváros több külső kerületében átmenetileg a vízszolgáltatás is megszűnt.

Az athéni Akropolisz viszont már nem sokáig marad fehérben. Az előrejelzések szerint melegedik az idő, és hamarosan elolvad a hó.

Ugyanez várható Isztambulban is. Ott a tavaly múzeumból mecsetté nyilvánított, egykori templom, a Hagia Szófia szabadul majd meg a hólepeltől, csakúgy, mint a közelben álló Kék Mecset.

A mediterrán vidékekhez hasonlóan Texasban is ritka a kemény tél. Most viszont több mint két és fél millióan maradtak áram nélkül a hóvihar miatt. Az áramellátás harmada esett ki, az kormányzó az ellátóhálózat felülvizsgálatát követelte.

A fákra és az utakra fagyott havas-jeges eső miatt sok helyen nem érdemes kimozdulni otthonról.

Kína északkeleti részén, Hejlungcsiang tartományban, az orosz határ mellett egy vízesés fagyott be. A Csingpó tóba ömlő 300 méter széles és 15 méter magas természeti képződmény jéggé dermedt.

A meleg vizű források miatt a tó viszont soha nem fagy be. Még ilyen kor télen is lehet úszni benne.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!