2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Szögesdróttal akadályozzák a menekültek szökését

Több ezren tüntettek a franciaországi Calais-ben, ahol a rendőrség csütörtökön adott át egy 20 kilométeres szögesdrótkerítést. A hatóságok azt akarják megakadályozni, hogy emberi jogi menekültek Angliába szökjenek át. A bevándorlók azért mennének inkább a szigetországba, mert a francia gazdaság stagnál és nem kapnak munkát. A tüntetők szerint cinizmus, hogy a hatóságok pont a bevándorlás világnapján adták át a drótkerítést.

A menekültek arra várnak Calais-ben, hogy a kamionok lassítsanak és felugorjanak az alvázra vagy a platóra. Akinek sikerül, az a csatornán keresztül Angliába jut. 20-25 ezren próbálkoznak évente, de csak 100-200 ember jut Angliába. „Azért jöttem Calais-ba, hogy átjussak Angliába. Ott pörög a gazdaság, van munka. Párizsban nincs. Addig maradok, amíg nem sikerül, egyszer úgyis átjutok a határon” – mondta egy dél-szudáni menekült.

A francia hatóságok 20 kilométer hosszú szögesdrótkerítést építettek Calais köré, hogy az illegális menekülteknek útját állják. A pénz harmadát a brit kormány adta az építkezéshez, és finanszírozzák egy menekülttábor építését is a kikötővárosban. „Az egész egy strukturális problémából ered. Egyre inkább közeledünk a bevándorlási válsághoz Európában, egyre többen élnek majd táborokban és egyre többen próbálnak majd megragadni minden lehetőséget, hogy olyan országba jussanak, ahol munkát kaphatnak. Ezért az EU-nak sürgősen cselekedni kellene” – mondta egy szociológus.


A hozzá hasonló szakértők kritizálják a menekültek táborba zárását. Calais-ben ezernél is többen tüntettek a szögesdrótkerítés ellen, az átadást ugyanis a francia kormány épp a menekültek világnapjára időzítette. „Nem bánhatunk így ezekkel az emberekkel, nekik is joguk van ahhoz, hogy otthonuk legyen. Ez a kerítés egy szégyenfal, és fel kell számolnunk” – mondta egy tüntető.

A francia táborok lakói szinte biztosan az országban maradnak. Akiket Angliában elkapnak, azonnal visszatoloncolják, mert Franciaországban sincsenek életveszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!