2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Szocialista győzelem született a spanyol a helyhatósági választásokon

Spanyolországban a Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte meg a hétvégén rendezett helyhatósági választásokat, ám az El País és az ABC című napilap szerint is ez a győzelem keserédes, mert az esetleges jobboldali összefogások miatt a párt vélhetően nem minden megnyert önkormányzatban gyakorolhatja majd a hatalmat.

  • Szocialista győzelem született a spanyol a helyhatósági választásokon

A választásra jogosult mintegy 35 millió szavazó 65,2 százaléka, összesen több mint 22,9 millió ember ment el szavazni. A jelenlegi ügyvezető kormánypártot 29,2 százalékuk támogatta.

A szocialisták tíz autonóm közösségben végeztek az első helyen, vagyis a helyi parlamentek legnagyobb képviselőcsoportjait alakíthatják meg. Ezek közül négyet korábban a konzervatív Néppárt (PP) uralt. Az autonóm közösségek az ország legnagyobb közigazgatási egységei, 17-ből 12-ben szavaztak most.

A szocialisták 24 év után legyőzték a Néppártot a szimbolikus jelentőséggel bíró madridi autonóm közösségben, de többséget nem szereztek. Viszont a konzervatívok a szintén mandátumhoz jutó Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárttal és a VOX radikális jobboldali párttal közösen rendelkeznek a kormányzáshoz szükséges szavazattöbbséggel. Amennyiben összefognak, ahogy arra volt már példa Andalúziában tavaly decemberben, ismét néppárti elnöke lehet a régiónak. Hasonló helyzet alakult ki több más autonóm közösségben és helyi önkormányzatban is.

Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára, ügyvezető kormányfő hétfőn hajnali beszédében arra figyelmeztette a spanyol jobbközép erőket, hogy európai pártcsaládjaik bizonyára nem néznék jó szemmel, ha a radikális jobboldallal működnének együtt. "Számítok a felelősségérzetükre" - jegyezte meg.

A konzervatív Néppárt a szavazatok 22,2 százalékának megszerzésével korábbi eredményeihez képest rosszul szerepelt, azonban a párt vezetése győzelemként értékeli, hogy a madridi autonóm közösség vezetését vélhetően megtarthatja, illetve ugyanígy visszaszerezheti a főváros irányítását is négy év után.

Emellett az eredmények egyértelműsítették a PP ellenzéki vezető szerepét, amelyre az Állampolgárok párt is törekedett az áprilisi parlamenti választásokat követően.

"PP csak egy van, a spanyolok úgy döntöttek: az eredetire szavaznak. Honfitársaink úgy döntöttek, hogy vezessük az ellenzéket, és kormányzati alternatíva legyünk minél előbb" - mondta Pablo Casado pártelnök az eredményeket értékelve.

A közvélemény-kutatási előrejelzésektől eltérően nem marad posztján Manuela Carmena madridi polgármester, miután az őt indító Más Madrid (Több Madrid) nevű baloldali választási pártszövetség győzött ugyan, de nem szerzett többséget a városi közgyűlésben, szemben egy esetleges jobboldali koalícióval. A városvezető elismerte vereségét, és bejelentette visszavonulását a politikától.

A madridinál jóval bonyolultabb helyzet alakult ki Barcelonában, ahol az eddigi polgármester, Ada Colau a baloldali Barcelona, közösen (Barcelona en común) formáció képviseletében 0,36 százalékkal - kevesebb mint ötezer szavazattal - maradt alul. Legyőzője Ernest Margall, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt politikusa.

A katalán főváros önkormányzatában kialakult erőviszonyok alapján egyelőre nem egyértelmű ki irányítja majd a várost. Akár fontos szerephez is juthat ebben a katalán származású Manuel Valls volt francia miniszterelnök, aki az Állampolgárok támogatásával független polgármester-jelöltként indult, és politikai formációjával hat mandátumhoz jutott a városi közgyűlésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!