2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Tiltott absztraktok 11:00

Külföld

Szlovén belügyminiszter: A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma

A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma, de az illegális migráció nem ölt olyan méreteket, mint 2015-2016-ban - jelentette ki Bostjan Poklular szlovén belügyminiszter hétfőn a parlamentben képviselői kérdésre válaszolva.

  • Szlovén belügyminiszter: A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma

Kiemelte: a szlovén rendőrök hatékonyan védik a határokat.

Ebben az évben már 11 300 illegális határsértőt tartóztattak fel, és 324 embercsempészt vettek őrizetbe, akik közül 290-en külföldi állampolgárok voltak - mondta, hozzátéve: Szlovénia további szakaszokon épít kerítést Horvátországgal közös határán, videomegfigyelő rendszert telepít, és száz új rendőri állást hirdet meg a hónap végéig.

Ellenzéki képviselők a kormánytól a védelmi törvény 37. cikkelyének életbe léptetését követelték, amely további hatáskörökkel ruházná fel a hadsereget. Poklular szerint a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet, és amennyiben szükség lesz rá, aktiválják a jogszabályt.

Eközben a szlovén hadsereg közleményt adott ki, amelyben azt írta: fokozzák tevékenységüket, és két alakulatot küldenek a határokra, azt azonban nem közölték, azok hány katonából állnak majd.

Eddig a katonák több mint 54 ezer önálló őrjáraton vettek részt, segítettek a határkerítés felépítésében és a pilóta nélküli repülőgépek irányításában - olvasható a közleményben.

A katonaság ezenfelül az idén többször is segítette a rendőrök munkáját. Májusban és júliusban 70 fővel megnövelték létszámukat - tették hozzá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Idén nyáron is indít Intercity a MÁV Splitbe

Idén nyáron is indít Intercity a MÁV Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága. A fekvőhelyes kocsik 85-90, a hálókocsiknál 70 százalék körüli a jelenlegi foglaltság – jelentette be honlapján a MÁV-Start.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Értékes alkut ajánlott Magyarországnak Mark Rutte

Értékes alkut ajánlott Magyarországnak Mark Rutte

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írja a Financial Times, amely szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását.
A nap kérdése

A nap kérdése

Normális, hogy folyamatban lévő büntetőügy vádlottja európai parlamenti képviselő lehet?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!