2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Szlovákia: visszadobták az állampolgársági törvényt

Továbbra is tiltott marad a kettős állampolgárság Szlovákiában, miután a szlovák alkotmánybíróság nem vizsgálja az ebben az ügyben benyújtott panaszt. A testület eljárásjogi okokra hivatkozott, ugyanis sem az igenlő, sem az elutasító döntés nem kapott többséget. A törvény által sújtott felvidéki magyarok szerint a testület csak ürügyet keresett a panasz elutasításához. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a Hír TV-nek úgy fogalmazott: a döntés jelzi, mennyire bizalmatlan Szlovákia az ottani magyar kisebbség és Magyarország iránt.

Nem vizsgálja a szlovák alkotmánybíróság azt a 2011-es beadványt, amely a kettős állampolgárságot tiltó törvény alkotmányosságát kérdőjelezte meg. A testület hivatalosan azzal indokolta döntését, hogy sem a beadványt elutasító, sem az azt elfogadó álláspont nem kapott elegendő támogatást az ülésükön. A szlovákiai Magyar Közösség Pártja szerint ez álruhába bújtatott elutasítás, amelynek hátterében bizalmatlanság áll. „Nem lehet elbújni a mögé, hogy nem hozott döntést, mert döntést hozott azzal, hogy nem mondta ki, hogy az ellentörvény alkotmányellenes. Továbbra is él – jogi szempontból is – a borzasztó nagy bizalmatlanság Szlovákia szempontjából Magyarország felé és az itt élő magyar kisebbség felé. Hiszen Szlovákia 1997 és 2005 között lehetővé tette a határon túli szlovákoknak, hogy felvegyék korlátozás nélkül az állampolgárságot. Ezt a lehetőséget nekünk, felvidéki magyaroknak nem adja meg” – mondta a magyar közösség pártjának elnöke. Berényi József megjegyezte: a bizalmatlanság indokolatlan, hiszen számtalan szál köti össze a két országot. Ráadásul Magyarországnak csak Szlovákiával van ilyen problémája.

Semjén Zsolt szerint abszurd, hogy a szlovák alkotmánybíróság három év után eljárásjogi okokra hivatkozva utasítja el a beadványt. „Önmagában az, hogy a szlovák Ab nem döntött tartalmilag, az mutatja, hogy tarthatatlan a szlovák helyzet, hiszen ha a szlovák Ab az alkotmányból kiindulva meghozza a döntését, az nem lehet más, mint a hatályos törvény megsemmisítése, ugyanis a szlovák alkotmányba fekete-fehéren le van írva, hogy akarata ellenére senki nem fosztható meg szlovák állampolgárságától, ezért szerintem abszurd, hogy három év után odáig jutottak, hogy formailag elutasítják, tartalmilag pedig a kormány nevében a csalódottságunknak tudunk hangot adni” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Szlovákia 2010 nyarán, a magyar parlament könnyített honosításáról hozott törvényére reagálva úgy döntött: elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. Azóta csaknem kilencszázan jártak így, köztük többtucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. A döntést 2011-ben támadta meg a szlovák parlament képviselőinek egy csoportja.

Berényi József szerint az elutasítás ellenére nem adják fel, és nemzetközi színtéren próbálják majd továbbvinni az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!